Datering
Maker onbekend

Rok

Deze rok is rond 1900 in Spakenburg gedragen. Bijzonder is dat voor deze rok een andere stof is gebruikt dan de bekende vijfschaft, of zelfgerei. Waarschijnlijk is deze rok gemaakt van grein, dat is een weefsel in platbinding van wol. Zwarte, wollen rok, die van achter in kleine plooitjes op de band is gezet. Rechts vallen de plooien naar links, links vallen de plooien naar rechts. Onder de band een oprijg in de geplooide achterzijde. De hele rok is met de hand genaaid.

Gedetailleerde beschrijving

Zwarte wollen rok, van achter met kleine plooitjes op de band gezet, rechts vallen de plooien naar links, links vallen de plooien naar rechts, de plooien zijn 2,5cm onder de tailleband vastgezet.8 cm onder de band een oprijg in de geplooide achterzijde. De voorkant is glad op de band. aan beide zijden een split. Rechts loopt de tailleband door, links sluitend met koperen haak en oog. Aan de voorzijde een oprijg 30 cm onder de band. De gehele rok is met de hand genaaid.

Identificatie
Titel
Rok
Objectnummer
021972
Objectcategorie
Textiel
Objecttype
 • rok
  BIs een buis- of kegelvormig kledingstuk dat om de taille wordt gedragen en de benen minstens gedeeltelijk bedekt. In tegenstelling tot een broek, heeft een rok geen pijpen. (ABR)
 • vrouwenkleding
  Kleding ontworpen voor of gedragen door vrouwen, vaak gebruikt in commerciële context. (AAT-Ned)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-12918
Werk
Breedte
50 cm
Lengte
68 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Maker
 1. onbekend ()
Datering
Materiaal
 • wol
  Stof gemaakt van dierenhaar. (bouwmaterie)
Aankoop & Licentie
Verworven
aankoop 1 juli 1993
Licentie
BY-SA
Locaties
 • Bunschoten
 • Spakenburg
 • Spakenburg
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Wim Zandbergen , Wim Zandbergen

Trefwoorden