Datering

Haardscherm

Uitgebreide beschrijving

Aan de bovenkant een geprofileerde lijst als bekroning en staande op twee halfronde pootjes. Het scherm bestaat uit een vlakke omlijsting rond een paneel. Aan de voorkant is op de lijst bovenaan en langs de binnenkant van de paneelomlijsting een tandlijst aangebracht. De tanden lopen naar boven toe. Bij de horizontale rijen zijn de tanden met wat tussenruimte naast elkaar geplaatst, bij de verticale rijen zijn de tanden direct boven elkaar geplaatst. Het paneel aan de voorkant heeft een verhoogd middenveld, bij de hoeken hiervan zijn stukjes profiellijst bevestigd. Aan de achterkant heeft het paneel een verhoogd middenveld met uitspringende hoeken, rond dit middenveld is een smal, halfrond profiellijstje aangebracht. Beschildering voorkant: De geprofileerde lijst bovenaan is donkerbruin, de tanden van de tandlijsten zijn verguld. De paneelomlijsting is gehout en de poten zijn donkerbruin. Het paneel heeft een lichtbruine rand. De randjes bij de hoeken zijn verguld. Het middenveld is beschilderd met een voorstelling. Er zijn twee mannen op een watervlakte voorgesteld. De linker man die gekleed is in een bruin gewaadzakt tot zijn knieën in het water. De rechter man staat op het water. Hij is gekleed in een rood gewaad, heeft een lichtkrans rond zijn hoofd en strekt zijn rechterhand uit naar de in het water zakkende man. Achter de linker man is een zeilschip geschilderd. De beschildering stelt Jezus wandelend op het water voor (Matteus 14: 22-33). Beschildering achterkant: De lijst aan bovenkant, de paneelomlijsting en de poten zijn beschilderd als aan de voorkant. Het paneel heeft een lichtbruine, gehoute rand en de profielrand is verguld. Het middenveld heeft een grijs-groene ondergrond waarop een bloemfestoen, hangend aan een strik is voorgesteld. Bovenaan het middenveld is een rode strik geschilderd en daaraan hangt een festoen bestaande uit bladeren, roze rozen en enkele andere bloemen. Onderaan het middenveld zijn drie kleine, struikachtige vormen geschilderd in donkergroen.Naar een gravure van Pieter H.Schut, Hist.N.T. nr.110; ook Vollenhove N.T. nr.110. Opgemerkt dient, dat het schip achter Petrus een andere vorm heeft en een andere kant op vaart als het op de gravure afgebeelde.

Identificatie
Titel
Haardscherm
Objectnummer
B000343
Objectcategorie
Huisraad
Objecttype
  • haardscherm (uitrusting)
    Haardschermen zijn metalen schermen met gaas, geplaatst voor de open haard, die opspattende vonken moeten tegenhouden. (Kachels / R. Rook, Utrecht/Aartselaar, 1985)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-4577
Werk
Breedte
56.5 cm
Hoogte
98.5 cm
Diepte
25.5 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Datering
Materiaal
  • grenenhout
    Grenenhout is een houtsoort dat afkomstig is van de grove den (Pinus silvestris) met roodbruine noesten en jaarringen, harsrijk, vrij duurzaam. Deze houtsoort is voornamelijk uit Scandinavië en de Oostzeelanden ingevoerd. Oorspronkelijk werd het aangeduid als vuren, doordat de grove den in Noorwegen furuen wordt genoemd. Het hout van de zilverspar (granen) wordt sinds de 17e eeuw in Nederland vuren genoemd, dat van de grove den grenen. Deze verwarrende naamsverwisseling dient bij het lezen van oude bronnen terdege in de gaten gehouden te worden. (Haslinghuis)
  • verf
    Iedere dispersie van een pigment in een oplosmiddel van water, olie of een andere organische stof. (AAT-Ned)
Verwerving en licentie
Verworven
bruikleen 9 februari 1951
Copyright
BY-SA
Locaties
  • Hindeloopen
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Wim Zandbergen