Datering

Haardscherm

Haardscherm

Uitgebreide beschrijving

Rechthoekig, aan de bovenkant bekroond met uitgezaagde motieven; twee manden met bloemen en in het midden een halfronde bekroning met geschulpte rand. Het haardscherm staat op twee geschulpt uitgezaagde poten. De voorkant is voorzien van een versiering in kerfsnede en houtsnijwerk in zeer ondiep relief. De achterkant is versierd met kerfsnede. Aan beide zijden is de versiering aangevuld met ingestoken puntjes die boogjeslijnen en bloemen vormen. Aan de voorkant is op de halfronde bekroning een vaas met bloemen en twee vogels voorgesteld, daaronder een vaas met bloemen en onderaan twee vogels en bloemen. Alle voorstellingen zijn symmetrisch. Op het rechthoekige deel is rondom een rand met geometrische motieven in kerfsnede. De achterkant is voorzien van een cirkelvorm met kerfsnede versierd, waaromheen randen van geometrische motieven bestaande uit ingestoken puntjes. Ook de halfronde bekroning is voorzien van dergelijke randen. De in snijwerk voorgestelde bloemen en vogels zijn beschilderd, evenals de bloemen in de manden welke zijn voorgesteld bovenop het haardscherm. De beschildering heeft de kleuren geel, oranje rood en groen. Naast de vaas met bloemen middenop het scherm zijn op twee langgerekte ovale vlakken met een donkerbruine ondergrond en met een witte contourlijn in geel de initialen 'J S M' en 'L D K' geschilderd. Onderaan het scherm is op een rechthoekig vlak in dezelfde kleuren ook in geel 'ANNO 1848' geschilderd. De rest van het scherm is onbeschilderd en heeft de donkerbruine kleur van het hout.

Identificatie
Titel
Haardscherm
Objectnummer
005858
Objectcategorie
Huisraad
Objecttype
  • haardscherm (uitrusting)
    Haardschermen zijn metalen schermen met gaas, geplaatst voor de open haard, die opspattende vonken moeten tegenhouden. (Kachels / R. Rook, Utrecht/Aartselaar, 1985)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-11825
Werk
Breedte
54.0 cm
Hoogte
101.0 cm
Diepte
27.0 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Datering
Materiaal
  • eikenhout
    Eiken is het hout van de Quercus robur. Het hout is hard en goed bestand tegen water. Het is in Noord-Europa op grote schaal gebruikt in de bouw, voor schepen, meubels en panelen. (Conservation Dictionary)Eikenhout is het hout van de eikenboom. Eikenhout is een zeer duurzame houtsoort met wijde poriën, en met brede glinsterende spiegels wanneer het dosse gezaagd is. Het is belangrijk materiaal voor balken, kappen, kozijnen, deuren, betimmeringen e.d.. Tot in de 17e zeer algemeen toegepast, tegenwoordig door schaarste kostbaar en als timmerhout vrijwel geheel door naaldhout verdrongen. Het laat zich goed besnijden en is daarom geschikt voor het maken van meubels. Voor betimmeringen gebruikte men graag wagenschot en gekloofde planken. Eikenhout werd doorgaans aangeduid naar de plaats van herkomst of naar de doorvoerhaven: bv. Deventer hout, Zutphense planken, Hasselts hout (aangevoerd langs de Overijsselse Vecht), Rijns eiken, Wezels hout (langs de Lippe, Ruhr en Rijn aangevoerd), Brabants hout. Noords eikenhout kwam uit Noord-Duitsland en de Oostzeelanden. In Oost-Nederland werd veel inlands eiken verwerkt. Thans is er in hoofdzaak Frans, Westfaals en Slavonisch eiken in de handel. (Haslinghuis)
  • verf
    Iedere dispersie van een pigment in een oplosmiddel van water, olie of een andere organische stof. (AAT-Ned)
Verwerving en licentie
Verworven
aankoop 25 oktober 1956
Copyright
BY-SA
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Picturae , Picturae