Datering
Maker onbekend

Oude Wapensteen der familie Stachouwer van Schiermonnikoog.

Gevelsteen sierde ca. 1640 de gevel van het Rechthuis, Kasteel "Binnendijken". Doordat het kasteel en de omringende gebouwen in ca. 1700 een buit der zee werd, is deze steen naar het tegenwoordige gebouw, voormalig Recht- en Raadhuis overgebracht.

Identificatie
Titel
Oude Wapensteen der familie Stachouwer van Schiermonnikoog.
Objectnummer
F016890
Objectcategorie
Fotocollectie
Objecttype
  • prentbriefkaart
    Briefkaarten met een picturale afbeelding aan een kant. (AAT-Ned)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-35112
Over
Onderwerpen
  • Gevelsteen
    Gevelstenen zijn stenen platen of blokken die in de gevel zijn aangebracht. In bijzondere gevallen is een gevelsteen als sluitsteen toegepast of in een deel van een gevelversiering opgenomen, bijvoorbeeld in de vorm van een cartouche. In de middeleeuwen was de gevelsteen meestal in het boogveld boven de ingang geplaatst. Vanaf de 16de eeuw komen gevelstenen in het fries boven de pui of in de geveltop voor.
  • Heraldiek
    Kennisgebied waarin men zich bezighoudt met familiewapens, inclusief hun afbeelding en gebruik, het vaststellen van wie het recht heeft deze te dragen, de genealogie van families met een eigen wapen en het behoud en de interpretatie van heraldische documenten. (AAT)
  • Wapenbord
    1. Bord (plateel, tin) met de afbeelding van een wapen. 2. Paneel waarop een of meer wapens met hun attributen zijn afgebeeld, van een of meer gestorvenen. Kon voor de kist uit worden gedragen en kreeg daarna een plaats aan de kerkmuur. Voor de reformatie gebruik van de adel, daarna overgenomen door de burgerij, maar nam af of verdween plaatselijk geheel.
Vervaardiging
Maker
  1. onbekend ()
Datering
Aankoop & Licentie
Verworven
opdracht
Licentie
BY-SA
Locaties
  • Schiermonnikoog

Trefwoorden