Datering
Maker Jacobus Swalue

Wapenschild van de familie Tichelaar, afkomstig uit het pand Kerkstraat 35 te Makkum.

Wapenschild. Meerkleurig houtsnijwerk. Grenen. Links een halve adelaar, rechts een steenmal (?) boven drie schelpen. Boven het wapen een kroon.
Het wapenschild is afkomstig van het pand Kerkstraat 35 te Makkum. Het is daar aangebracht toen Jan Ymes Tichelaar en zijn jongere zus Jouwerke het pand in 1784 lieten bouwen. In 1924 werd het schild uit het fronton van het pand verwijderd maar het bleef bewaard binnen de familie.
Jacobus Swalue. Gedoopt 18-09-1750 in de Westerkerk te Leeuwarden. Zoon van Eylardus Swalue (1724-1790 vroedsman en beeldhouwer) en Maria Heijman. Jacobus Swalue trouwde in 1780 met Maria Wybranda van den Bosch. Hij werd op 24-09-1794 begraven op het Oldehoofster kerkhof te Leeuwarden.
literatuur: - Sytse ten Hoeve, Een Herenhuis voor een patriot (Makkum 2011) pp. 52-55

Identificatie
Titel
Wapenschild van de familie Tichelaar, afkomstig uit het pand Kerkstraat 35 te Makkum.
Objectnummer
FSM-2012-081
Objecttype
  • Gevelstenen
    Gevelstenen zijn stenen platen of blokken die in de gevel zijn aangebracht. In bijzondere gevallen is een gevelsteen als sluitsteen toegepast of in een deel van een gevelversiering opgenomen, bijvoorbeeld in de vorm van een cartouche. In de middeleeuwen was de gevelsteen meestal in het boogveld boven de ingang geplaatst. Vanaf de 16de eeuw komen gevelstenen in het fries boven de pui of in de geveltop voor.
  • Gevelborden
    Gevelborden zijn houten, glazen, stenen of metalen borden met opschrift, al of niet versierd en bewerkt, tegen gevels bevestigd. (Haslinghuis/Uithangborden en uitsteektekens : Dordtse gevelreclame in vroeger tijd / M. Barnhoorn, Dordrecht 1988)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/fsm-collect-1000022279
Over
Onderwerpen
  • Heraldiek
    Kennisgebied waarin men zich bezighoudt met familiewapens, inclusief hun afbeelding en gebruik, het vaststellen van wie het recht heeft deze te dragen, de genealogie van families met een eigen wapen en het behoud en de interpretatie van heraldische documenten. (AAT)
  • Makkum
Werk
Breedte
17.8 cm
Hoogte
28.3 cm
Museum
Fries Scheepvaart Museum
Vervaardiging
Maker
  1. Jacobus Swalue
Datering
Materiaal
  • Hout
    Hout is een bouwmateriaal, afkomstig van boomstammen en -takken. Naast merg, spint en schors vormt het daarvan het voornaamste bestanddeel. Ten noorden van de Alpen is hout van oudsher het belangrijkste bouwmateriaal. Onderscheiden worden naaldhout van naaldbomen (dennen, grenen, vuren) en loofhout van loofbomen (eiken, beuken enz.). De stammen werden meestal in het groeigebied gekantrecht en per vlot of in een schip over water vervoerd. De houthandel en -nijverheid concentreerden zich in Nederland vooral in Dordrecht, Amsterdam, Deventer en later ook in de Zaanstreek. Voor regionaal gebruik concentreerde de houthandel zich ook in plaatsen als ’s-Hertogenbosch, Schoonhoven en Tiel. (Haslinghuis)
Aankoop & Licentie
Licentie
BY-SA

Trefwoorden