Gevel Weeshuis. Enkhuizen Het oude weeshuis in de Westerstraat
Gevel Oude Weeshuis (voor verplaatsing 1905); van westen gezien
Identificatie
Titel
Gevel Weeshuis. Enkhuizen Het oude weeshuis in de Westerstraat
Objectnummer
F018916
Objectcategorie
Fotocollectie
Objecttype
prentbriefkaart
Briefkaarten met een picturale afbeelding aan een kant. (AAT-Ned)
Over
Onderwerpen
weeshuis
Een weeshuis is een gesticht of instelling voor de verzorging van ouderloze kinderen en kinderen voor wie de ouders niet zelf kunnen zorgen. (Wikipedia)
gevel
Driehoekige top van een muur of houten wand, die voor het dak is geplaatst, later in het bijz. de gehele driehoekig afgedekte voormuur van een huis of de voormuur in het algemeen, ook als de muur horizontaal is afgedekt. Tenslotte wordt van voor-, achter-, zij- en brandgevels gesproken. Zonder nadere aanduiding betekent gevel echter voorgevel. De esthetische werking van de gevel berust grotendeels op de verhouding en verdeling van gesloten en open partijen (dammen, vensters) en op de geleding: horizontaal door lijsten, friezen enz., verticaal door zuilen, pilasters, risalieten.
gevelversiering
In de 19e eeuw werden dak- en gevelversieringen algemeen toegepast ter verfraaiing van woningen en gebouwen. Ook wilde men op symbolische wijze de financiële welstand van de bewoner of eigenaar benadrukken. Fraaie kunstwerkjes hiervan vindt u nu nog op gevels en daken van historische panden in diverse steden en dorpen. (bron:Men's Tradition)
gevelsteen
Gevelstenen zijn stenen platen of blokken die in de gevel zijn aangebracht. In bijzondere gevallen is een gevelsteen als sluitsteen toegepast of in een deel van een gevelversiering opgenomen, bijvoorbeeld in de vorm van een cartouche. In de middeleeuwen was de gevelsteen meestal in het boogveld boven de ingang geplaatst. Vanaf de 16de eeuw komen gevelstenen in het fries boven de pui of in de geveltop voor.
Reacties