Datering
Maker Erik Slagmoolen

Marker hooivlet

Marker hooivlet. Een vierkant gebouwd open boot. Het vlak is rechthoekig en licht gebrand. Voor en achter een spiegel. De zijden uit 1 stuk, vrijwel vertikaal met een berghout aan de boven-buitenkant. De bodem is gekespt. In het midden is een hoosgoot.

Identificatie
Titel
Marker hooivlet
Objectnummer
013879
Objectcategorie
Vaartuigen
Objecttype
 • Marker hooivlet
  Is geen vlet maar een kistvormig rechthoekig vaartuig van ca. 4,5 à 5 m lang, ca. 1,5 m breed en 0,5 m diep, die Markers gebruikten tijdens de hooioogst
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-3224
Werk
Breedte
165.0 cm
Hoogte
53.0 cm
Lengte
463.0 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Maker
 1. Erik Slagmoolen (vervaardiger)
Datering
Materiaal
 • hout
  Hout is een bouwmateriaal, afkomstig van boomstammen en -takken. Naast merg, spint en schors vormt het daarvan het voornaamste bestanddeel. Ten noorden van de Alpen is hout van oudsher het belangrijkste bouwmateriaal. Onderscheiden worden naaldhout van naaldbomen (dennen, grenen, vuren) en loofhout van loofbomen (eiken, beuken enz.). De stammen werden meestal in het groeigebied gekantrecht en per vlot of in een schip over water vervoerd. De houthandel en -nijverheid concentreerden zich in Nederland vooral in Dordrecht, Amsterdam, Deventer en later ook in de Zaanstreek. Voor regionaal gebruik concentreerde de houthandel zich ook in plaatsen als ’s-Hertogenbosch, Schoonhoven en Tiel. (Haslinghuis)
 • ijzer
  Fe. Dichtheid 7,86 kg/m3. Metaal dat in de bouw zeer veel is toegepast, vooral voor het opnemen van trekkrachten in verankeringen, trekstangen e.d.. Het heeft het nadeel dat het sterk kan corroderen (roesten), waarna door volumevermeerdering schade aan bouwdelen kan optreden. Ook gebruikt voor spijkers, hang- en sluitwerk, siersmeedwerk en vele andere doeleinden. In XVII werd vooral vanwege de taaiheid en buigbaarheid veel ijzer uit Zweden betrokken en als zodanig in bestekken vermeld.Kan ook worden gegoten in vormen. Gietijzer bevat 3-5 koolstof, is bros en kan geen trekkrachten opnemen. Smeedijzer bevat ongeveer 0,1 koolstof. IJzer met zeer weinig koolstof wordt staal genoemd.
Aankoop & Licentie
Verworven
museum 1 januari 1984
Licentie
BY-SA
Locaties
 • Enkhuizen
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
N.J. Steltenpool