Datering
Maker Hakvoort Monnickendam

Marker hooivlet

Dit scheepje was een van de laatste exemplaren van dit type op het eilend Marken. Het werd alleen nog maar gebruikt voor wat baggerwerk en lag half onder water. Het exemplaar was redelijk jong, maar dat het dezelfde afmetingen en konstruktie had als vroegere exemplaren kan aangenomen worden.De vletten werden gebruikt bij het hooivaren in de zomer. Er kon circa 1800 pond hooi in een vlet. Dat waren 18 bomen van elk ca 100 pond. Het varen was zwaar door de droge sloten, soms werd er extra water ingelaten om het waterpeil in de sloten omhoog te brengen. De vlettten werden gejaagd, getrokken en met een boom afgehouden. Ook werd wel met een boom vanaf de wal gewegerd. Een kloet met een teen werd ook voor de voortstuwing gebruikt. Mogelijk werd, misschien in recenter dagen, de vlet ook wel door een paard getrokken. De vletten voeren het hooi naar de boeren. Het meerendeel ging via de Wijde sloot richting de Marker haven. Daar werden de vletten gelost voor vervoer per botter naar boeren aan de Vecht.

Gedetailleerde beschrijving

Marker hooivlet. Een vierkant gebouwd open boot. Het vlak is rechthoekig en licht gebrand. Voor en achter een spiegel. De zijden uit 1 stuk, vrijwel vertikaal met een berghout aan de boven-buitenkant. De bodem is gekespt. In het midden is een hoosgoot. OUDE CODE: SM D 04 TYPE SCHIP: marker hooivlet SOORT SCHIP: boerenboot MOTOR: geen VERGELIJK: ZZM 13879 (replika van deze vlet) HISTORISCHE BIJZONDERHEDEN: Dit schip is opgemeten en er is in 1983/84 een replika van gebouwd. EIGENAARS (in chronologische volgorde):; naam eigenaar: adres/plaats: data:; E.Schouten, Buurt 2 no 7, Marken ca 1976; FILM: J. van der Ven: Marken ca 1930

Identificatie
Titel
Marker hooivlet
Objectnummer
013878
Objectcategorie
Vaartuigen
Objecttype
  • Marker hooivlet
    Is geen vlet maar een kistvormig rechthoekig vaartuig van ca. 4,5 à 5 m lang, ca. 1,5 m breed en 0,5 m diep, die Markers gebruikten tijdens de hooioogst
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-10097
Werk
Breedte
172 cm
Hoogte
51 cm
Lengte
479 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Maker
  1. Hakvoort Monnickendam (vervaardiger)
Datering
Materiaal
  • hout
    Hout is een bouwmateriaal, afkomstig van boomstammen en -takken. Naast merg, spint en schors vormt het daarvan het voornaamste bestanddeel. Ten noorden van de Alpen is hout van oudsher het belangrijkste bouwmateriaal. Onderscheiden worden naaldhout van naaldbomen (dennen, grenen, vuren) en loofhout van loofbomen (eiken, beuken enz.). De stammen werden meestal in het groeigebied gekantrecht en per vlot of in een schip over water vervoerd. De houthandel en -nijverheid concentreerden zich in Nederland vooral in Dordrecht, Amsterdam, Deventer en later ook in de Zaanstreek. Voor regionaal gebruik concentreerde de houthandel zich ook in plaatsen als ’s-Hertogenbosch, Schoonhoven en Tiel. (Haslinghuis)
  • ijzer
    Fe. Dichtheid 7,86 kg/m3. Metaal dat in de bouw zeer veel is toegepast, vooral voor het opnemen van trekkrachten in verankeringen, trekstangen e.d.. Het heeft het nadeel dat het sterk kan corroderen (roesten), waarna door volumevermeerdering schade aan bouwdelen kan optreden. Ook gebruikt voor spijkers, hang- en sluitwerk, siersmeedwerk en vele andere doeleinden. In XVII werd vooral vanwege de taaiheid en buigbaarheid veel ijzer uit Zweden betrokken en als zodanig in bestekken vermeld.Kan ook worden gegoten in vormen. Gietijzer bevat 3-5 koolstof, is bros en kan geen trekkrachten opnemen. Smeedijzer bevat ongeveer 0,1 koolstof. IJzer met zeer weinig koolstof wordt staal genoemd.
Aankoop & Licentie
Verworven
aankoop 1976
Licentie
BY-SA
Locaties
  • Marken
  • Marken
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
N.J. Steltenpool , N.J. Steltenpool