Datering
Maker onbekend

Jas

Het blempie is een zwart wollen jasje dat hoort bij het zondagse pak. Aan de bovenzijde wordt het blempie gesloten met een zilveren knoop en -ketting.Vroeger was het jasje blauw, vandaar de naam blempie, ofwel blauw hempie.

Gedetailleerde beschrijving

Onderdeel van Volendams mannenpak; bestaande uit de nrs. 7240 t/m 7248 Zwart wollen stof, sluiting middenvoor met zes zwart benen knopen en zwart gefestonneerde knoopsgaten, "zijnaden" naar achteren geplaatst, langs de zijnaden is een ingenaaide plooi aangebracht (om bij dikker worden te verwijden), achterpand iets langer, in de zijnaden splitten, lange mouwen met split, ronde halsopening omgeboord met een strookje van dezelfde stof.

Identificatie
Titel
Jas
Objectnummer
007243
Objectcategorie
Textiel
Objecttype
 • jas
  Mantel die buiten over het habijt kon worden gedragen.Bovenkleding gevormd naar het bovenlichaam en doorlopend tot beneden de heuplijn, open aan de voor- of zijkant en in het algemeen met mouwen. Ook soortgelijke overkleding gedragen ter bescherming tegen het weer. (AAT)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-2051
Werk
Breedte
53 cm
Lengte
71 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Maker
 1. onbekend ()
Datering
Materiaal
 • wol
  Stof gemaakt van dierenhaar. (bouwmaterie)
 • been (materiaal)
  Een combinatie van organisch en/of anorganisch materiaal die hoofdzakelijk bestaat uit collageen en calciumfosfaat; het vormt het geraamte van de meeste gewervelde dieren. (AAT)
Aankoop & Licentie
Verworven
aankoop 23 maart 1962
Licentie
BY-SA
Locaties
 • Volendam
 • Purmerend
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Wim Zandbergen , Wim Zandbergen

Trefwoorden