Datering
Maker onbekend

Jas

De kinderdracht wordt als daagse dracht al sinds het begin van de 20e eeuw niet meer gedragen. Na 1930 alleen nog maar bij feestelijke gelegenheden. Na WO II wordt hiervoor veel nieuwe kleding genaaid. Jongens kregen na hun vierde jaar het pak van een volwassene aan. Het rokkien werd over het gestreepte onderbaadje gedragen.

Gedetailleerde beschrijving

Zwarte wollen stof. Heeft 5 knopen (kwartjes van na de oorlog met koningin Juliana erop) en knoopsgaten. Bovenaan sluit het door middel van een knoop met een lusje. De zijnaden zijn naar achteren geplaatst en eindigen in twee splitjes. Het linker voorpand en de linker mouw hebben een aangezet stuk bij gebrek aan stof. De hals en de voorpanden gedeeltelijk, de mouwen en het mouwsplit zijn afgezet met een kloskoordje. De mouwen sluiten met een zwarte knoop. Gevoerd met een geglansde zwarte katoen.

Identificatie
Titel
Jas
Objectnummer
004896
Objectcategorie
Textiel
Objecttype
 • jas
  Mantel die buiten over het habijt kon worden gedragen.Bovenkleding gevormd naar het bovenlichaam en doorlopend tot beneden de heuplijn, open aan de voor- of zijkant en in het algemeen met mouwen. Ook soortgelijke overkleding gedragen ter bescherming tegen het weer. (AAT)
 • kleding
  Bedekking van de romp, ledematen, handen, voeten en hoofd voor de warmte, mode, of om bedekken naaktheid. Het sluit over het algemeen andere voorwerpen die onder 'kostuum'vallen zoals sieraden, kronen en andere accessoires die puur decoratief of symbolisch zijn en geen praktische functie hebben, uit. (AAT-Ned)Kleding is textiel en aanverwante zaken gemaakt om het menselijk lichaam te bedekken. Meestal worden gewone kledingstukken bedoeld. (Conservation Dictionary)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-17063
Werk
Breedte
33 cm
Lengte
50 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Maker
 1. onbekend ()
Datering
Materiaal
 • katoen
  Textiel gemaakt van katoenvezels. (Toegepaste Kunst Project, RKD)
 • wol
  Stof gemaakt van dierenhaar. (bouwmaterie)
Aankoop & Licentie
Verworven
aankoop 10 juli 1954
Licentie
BY-SA
Locaties
 • Urk
 • Urk
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Wim Zandbergen , Wim Zandbergen

Trefwoorden