Datering
Maker onbekend

Jas

Bij de doop van zijn kind, droeg de vader een steekrok over zijn zwarte baadje, met daarbij een hoge hoed.; Ook werd de steekrok gedragen wanneer op Marken een dode begraven werd.; Vanouds bestond de sluiting van de steekrok uit een veter; die door 3 paar vetergaatjes werd gevoerd. In het geheel waren er 6 vetergaatjes aan iedere zijde, zodat er dus; 3 paar openbleef. Later bestaat de sluiting van de steekrok uit 5 of 6 knopen en knoopsgaten. Ook hier werden er maar; slechts 3 gesloten.

Gedetailleerde beschrijving

De steekrok is van zwart sarris, de voering van zwart zeeruig, de jas is sluitend om de middel maar valt door 3 ingezette klinken ruim over de heupen, de mouwen reiken tot even over de elleboog en zijn voor de helft gevoerd, rondom de armsgaten bargoenen aangebracht, een beleg (veelal van grof linnen) tussen voering en bovenstof is met rijen rijgsteken vastgezet en geeft veel stevigheid aan de schoudervorm, langs de hals aan de binnen- zijde een strookje sarris ter versteviging en dat net even boven de hals uit te zien is, sluiting middenvoor met 6 knopen en knoopsgaten, de knopen zijn van donker hout met een ivoren kern, binnenzijde rechts de initialen I.C.K. in zwart.

Identificatie
Titel
Jas
Objectnummer
003014
Objectcategorie
Textiel
Objecttype
 • jas
  Mantel die buiten over het habijt kon worden gedragen.Bovenkleding gevormd naar het bovenlichaam en doorlopend tot beneden de heuplijn, open aan de voor- of zijkant en in het algemeen met mouwen. Ook soortgelijke overkleding gedragen ter bescherming tegen het weer. (AAT)
 • kleding
  Bedekking van de romp, ledematen, handen, voeten en hoofd voor de warmte, mode, of om bedekken naaktheid. Het sluit over het algemeen andere voorwerpen die onder 'kostuum'vallen zoals sieraden, kronen en andere accessoires die puur decoratief of symbolisch zijn en geen praktische functie hebben, uit. (AAT-Ned)Kleding is textiel en aanverwante zaken gemaakt om het menselijk lichaam te bedekken. Meestal worden gewone kledingstukken bedoeld. (Conservation Dictionary)
 • mannenkleding
  Kleding ontworpen voor of gedragen door mannen, vaak gebruikt in commerciële context. (AAT-Ned)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-2879
Werk
Breedte
45 cm
Lengte
70 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Maker
 1. onbekend ()
Datering
Materiaal
 • hout
  Hout is een bouwmateriaal, afkomstig van boomstammen en -takken. Naast merg, spint en schors vormt het daarvan het voornaamste bestanddeel. Ten noorden van de Alpen is hout van oudsher het belangrijkste bouwmateriaal. Onderscheiden worden naaldhout van naaldbomen (dennen, grenen, vuren) en loofhout van loofbomen (eiken, beuken enz.). De stammen werden meestal in het groeigebied gekantrecht en per vlot of in een schip over water vervoerd. De houthandel en -nijverheid concentreerden zich in Nederland vooral in Dordrecht, Amsterdam, Deventer en later ook in de Zaanstreek. Voor regionaal gebruik concentreerde de houthandel zich ook in plaatsen als ’s-Hertogenbosch, Schoonhoven en Tiel. (Haslinghuis)
 • wol
  Stof gemaakt van dierenhaar. (bouwmaterie)
 • been (materiaal)
  Een combinatie van organisch en/of anorganisch materiaal die hoofdzakelijk bestaat uit collageen en calciumfosfaat; het vormt het geraamte van de meeste gewervelde dieren. (AAT)
Aankoop & Licentie
Verworven
aankoop 17 april 1951
Licentie
BY-SA
Locaties
 • Marken
 • Enkhuizen
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Wim Zandbergen , Wim Zandbergen

Trefwoorden