Datering

Jas voor een man

De duffelse jas werd aanvankelijk, eind 19de eeuw, vooral door visventers gedragen; vissers droegen een baadje. Maar na 1900 werd deze jas ook wel door vissers en boeren gedragen.

Gedetailleerde beschrijving

Zwarte korte lakense jas met revers en fluwelen kraag, geheel gevoerd met geblokte kobaltblauw-zwart wollen stof, mouwen gevoerd met bruin-wit gestreepte katoen, twee rijen van vier knopen, aan de mouwen elk twee knopen, twee zakken zonder klep en een borstzak, met zwarte katoen gevoerd, een binnenzak, twee knoopsgaten in de revers. Algemeen ingeburgerde jas geweest voor de winter voor de boerenbevolking. Is in combinatie met een klepbroek gedragen. Voering duidt op 1880 tot de jaren 40 wel gedragen. Staat in Staphorst bekend als "bonker" en is tot 1990 wel gedragen.

Identificatie
Titel
Jas voor een man
Objectnummer
002398
Objectcategorie
Textiel
Objecttype
 • mannenkleding
  Kleding ontworpen voor of gedragen door mannen, vaak gebruikt in commerciële context. (AAT-Ned)
 • jas
  Mantel die buiten over het habijt kon worden gedragen.Bovenkleding gevormd naar het bovenlichaam en doorlopend tot beneden de heuplijn, open aan de voor- of zijkant en in het algemeen met mouwen. Ook soortgelijke overkleding gedragen ter bescherming tegen het weer. (AAT)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-4342
Werk
Breedte
40 cm
Lengte
78 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Datering
Materiaal
 • katoen
  Textiel gemaakt van katoenvezels. (Toegepaste Kunst Project, RKD)
 • wol
  Stof gemaakt van dierenhaar. (bouwmaterie)
 • fluweel
  Fluweel is een poolweefsel dat wordt gemaakt door ronde stokjes onder de ketting te plaatsen tijdens het weven. Hierdoor ontstaan lussen die kunnen worden doorgeknipt/gesneden om de pool te maken of als lusjes worden gelaten. De pool heeft een luxe, pelsachtig uiterlijk. Er zijn vele soorten fluweel.
Aankoop & Licentie
Verworven
aankoop 26 september 1950
Licentie
BY-SA
Locaties
 • Kampereiland
 • Kampen
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Wim Zandbergen

Trefwoorden