Datering
Maker onbekend

Jas voor man

Als volwassenen op Marken eenmaal belijdenis hadden gedaan, namen ze twee keer per jaar deel aan het Avondmaal: omstreeks Pasen (een week na het bevestigen) en in oktober. De man droeg dan tot ongeveer 1925, over zijn witte, linnen hemd met mooi gewerkt beffie, een rood, wollen hemd met linnen knoopjes. Hier overheen droeg hij een streept rokkie van een stof die in oude inventarissen vaak wordt aangeduid als fustein. Deze stof werd ook gebruikt voor het streepte vrouwenbuisje. Dit streept rokkie is niet gevoerd en sluit aan de voorzijde met zes zilveren, Zeeuwse knopen. De hals wordt gesloten met een zevende knoop.

Gedetailleerde beschrijving

Streeptrokkie van fustein (donkerblauw linnen met enkele in groepjes van 3 wit linnen kettingdraden en een blauw wollen inslag), de jas (geheel ongevoerd), is vrij sluitend om het lijf maar valt door 3 ingezette klinken klokkend over de heupen, middenvoor in de taille sluit het rokkie met 6 Zeeuwse knopen, de knoopsgaten zijn met rode zijde gefestonneerd, aan de hals een 7e knoop en knoopsgat welke echter door de krappe snit niet gesloten kan worden, hier wordt de jas gesloten met een schakelkettinkje die een ruimte kan overbruggen, het knoopsgat aan de hals is versierd met een "Spaans lijninkje" in rode zijde, de halsopening en de voorranden zijn met een rood-wit kloskoordje afgewerkt. Slijitgaten bij de schouders

Identificatie
Titel
Jas voor man
Objectnummer
003553
Objectcategorie
Textiel
Objecttype
  • jas
    Mantel die buiten over het habijt kon worden gedragen.Bovenkleding gevormd naar het bovenlichaam en doorlopend tot beneden de heuplijn, open aan de voor- of zijkant en in het algemeen met mouwen. Ook soortgelijke overkleding gedragen ter bescherming tegen het weer. (AAT)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-2085
Werk
Breedte
45 cm
Lengte
62 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Maker
  1. onbekend ()
Datering
Materiaal
  • linnen
    Linnen is textiel gemaakt van de vezels van vlas; het wordt onder meer gebruikt als drager voor schilderijen.
  • wol
    Stof gemaakt van dierenhaar. (bouwmaterie)
  • zijde (textiel)
  • zilver
    Pure metallic element having symbol Ag and atomic number 47; a malleable, ductile, white metal with characteristic sheen, considered a precious metal. Silver is widely distributed throughout the world, occurring rarely as metallic silver (in Peru, Norway) but more often as silver-gold alloys and silver ore. Today silver is obtained as a byproduct in the refinement of gold, lead, copper, or zinc ores. Silver was smelted from the ore galena as early as 3800 BCE. As a pure metal, silver is second to gold in malleability and ductility, can be polished to a highly reflective surface, and used -- typically in an alloy, in jewelry, coinage, photography, mirrors, electrical contacts, and tableware. (Project Fotografie)Te gebruiken voor het zuivere metaalelement met het symbool Ag en het atoomnummer 47. Het metaal is smeedbaar, vervormbaar en wit van kleur met een kenmerkende glans en wordt als edel beschouwd. Ook te gebruiken voor dit metaal wanneer het wordt bewerkt en gevormd om, meestal in combinatie met andere stoffen, diverse voorwerpen en materialen te maken. (Archeological Base Register, RCE corporate website)
Aankoop & Licentie
Verworven
aankoop 27 september 1951
Licentie
BY-SA
Locaties
  • Marken
  • Groningen
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Wim Zandbergen

Trefwoorden