Datering

Jas

De mannen en vrouwen op Marken namen deel aan het Avondmaal als ze belijdenis hadden gedaan. Het Avondmaal wordt tweemaal in het jaar gehouden, omstreeks Pasen (een week na het bevestigen) en in oktober. De man droeg tot ongeveer 1925 over zijn wit linnen hemd met mooi gewerkt beffie een rood wollen hemd met tinnen knoopjes. Over dit rood wollen hemd, droeg men een zg. "streept rokkie". Het stof-type dat hiervoor gebruikt werd, wordt vaak in oude inventarissen aangeduid als fustein. Deze stof werd ook gebruikt voor het streepte vrouwenbuisje. Het streeptrokkie werd ook wel gedragen door de mannelijke bruiloftsgasten.

Gedetailleerde beschrijving

Streeptrokkie van fustein (blauw linnen met groepjes van 3 wit linnen kettingdraden en een blauw wollen inslag), de jas geheel ongevoerd is vrij sluitend om het lijf maar valt door 3 ingezette klinken klokkend over de heupen, middenvoor in de taille sluit het rokkie met 6 Zeeuwse knopen, knoopsgaten zijn met rode zijde gefestonneerd, aan de hals een 7e Zeeuwse knoop en knoopsgat welke echter door de krappe snit niet gesloten kan worden, hier wordt de jas gesloten met een zilveren kettinkje die een ruimte kan overbruggen, het knoopsgat aan de hals is versierd met een"Spaans lijninkje en onder knoop en knoopsgat zijn de initialen C.I. aangebracht, de knopen zijn bevestigd d.m.v. trensjes, halsopening, voorranden en een deel aan de onderzijde zijn met een rood-wit kloskoordje afgewerkt.

Identificatie
Titel
Jas
Objectnummer
005597
Objectcategorie
Textiel
Objecttype
 • jas
  Mantel die buiten over het habijt kon worden gedragen.Bovenkleding gevormd naar het bovenlichaam en doorlopend tot beneden de heuplijn, open aan de voor- of zijkant en in het algemeen met mouwen. Ook soortgelijke overkleding gedragen ter bescherming tegen het weer. (AAT)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-1953
Werk
Breedte
46 cm
Lengte
70.0 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Datering
Materiaal
 • linnen
  Linnen is textiel gemaakt van de vezels van vlas; het wordt onder meer gebruikt als drager voor schilderijen.
 • wol
  Stof gemaakt van dierenhaar. (bouwmaterie)
 • zilver
  Pure metallic element having symbol Ag and atomic number 47; a malleable, ductile, white metal with characteristic sheen, considered a precious metal. Silver is widely distributed throughout the world, occurring rarely as metallic silver (in Peru, Norway) but more often as silver-gold alloys and silver ore. Today silver is obtained as a byproduct in the refinement of gold, lead, copper, or zinc ores. Silver was smelted from the ore galena as early as 3800 BCE. As a pure metal, silver is second to gold in malleability and ductility, can be polished to a highly reflective surface, and used -- typically in an alloy, in jewelry, coinage, photography, mirrors, electrical contacts, and tableware. (Project Fotografie)Te gebruiken voor het zuivere metaalelement met het symbool Ag en het atoomnummer 47. Het metaal is smeedbaar, vervormbaar en wit van kleur met een kenmerkende glans en wordt als edel beschouwd. Ook te gebruiken voor dit metaal wanneer het wordt bewerkt en gevormd om, meestal in combinatie met andere stoffen, diverse voorwerpen en materialen te maken. (Archeological Base Register, RCE corporate website)
Aankoop & Licentie
Verworven
aankoop 21 september 1956
Licentie
BY-SA
Locaties
 • Marken
 • Marken
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Wim Zandbergen