Datering
Maker onbekend

Jas

Het wit linnen bruidegomsrokkie werd alleen gedragen door de witte bruidegom op de dag van het aantekenen, 's morgens en 's middags: -de zondag na het aantekenen, het z.g. "sopeten". de tussenzondag of bruidegom ter kerke, alleen 's middags. 's Avonds wanneer hij met zijn bruid naar de kerk gaat, gaat het witte rokkie weer uit. Het was op Marken nl. niet gebruikelijk om met een witje, witte mouwen of een wit rokkie naar de kerk te gaan. de dag van het huwelijk voltrekken, 14 dagen na het aantekenen. Vroeger was op deze dag geen kerkelijke inzegening dat gebeurde op de volgende zondagmiddag.

Gedetailleerde beschrijving

Wit linnen bruidegomsrokkie . Rokkie van een fijne wit linnen stof en geheel ongevoerd. De jas welke nauw sluit om het middel valt door 3 ingezette klinken ruim over de heupen, middenvoor zijn er links 26 knoopsgaten gefestonneerd met wit linnen, rechts 25 van linnen vervaardigde bolvormige knoopjes, de kern van de knoopjes is waarschijnlijk van hoorn of balein, onder de sluiting zowel links als rechts een aangezet lapje linnen, lange mouwen met split sluiten met haak en oog, de hals, welke een v-vorm heeft, is aan de binnenzijde afgezet met een strookje dubbelgenomen linnen dat net even aan de buitenzijde te zien is.

Identificatie
Titel
Jas
Objectnummer
B000302
Objectcategorie
Textiel
Objecttype
  • jas
    Mantel die buiten over het habijt kon worden gedragen.Bovenkleding gevormd naar het bovenlichaam en doorlopend tot beneden de heuplijn, open aan de voor- of zijkant en in het algemeen met mouwen. Ook soortgelijke overkleding gedragen ter bescherming tegen het weer. (AAT)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-16642
Werk
Breedte
44 cm
Lengte
64 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Maker
  1. onbekend (vervaardiger)
Datering
Materiaal
  • linnen
    Linnen is textiel gemaakt van de vezels van vlas; het wordt onder meer gebruikt als drager voor schilderijen.
Aankoop & Licentie
Verworven
bruikleen 1 januari 1950
Licentie
BY-SA
Locaties
  • Marken
  • Enkhuizen
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Wim Zandbergen , Wim Zandbergen

Trefwoorden