Datering
Maker Joseph Finnemore

Vrouw met boomhul en hullehoedje

Kunstenaars hadden belangstelling voor oude interieurs. Zij gebruikten ze als achtergrond in hun schilderijen. In Edam konden ze terecht bij de bakker. Naast de bakkerswinkel was een stijlkamer ingericht, die de 'Kunstbakkerij' werd genoemd. Als blijk van dank hebben kunstenaars deze schilderingen aangebracht op een van de wanden. Het betreft hier een deel van de betimmering uit de Kunstbakkerij Edam

Gedetailleerde beschrijving

Borststuk van een vrouw met haar rug naar links, zij draagt een hoed van stro met op de rand een bloemetjes motief, aan de achterkant zit een licht strik. Zij draagt verder een witte sjaarkraag en een donker japon om de nek heeft zij kralen (?). Het geheel is heel schetsmatig geschilderd met duidelijk penseelvoering, r.b. is nog een deel van een schets te zien, deze is slechts vaag waarneembaar. Het paneel bestaat uit 3 planken van elk zo'n 22 cm met geschilderde opdracht in rode verf, gezet onder het portret: J. Finnemore's compliments to old Friend at Kunstbakkerij. / Edam. July 25. 1899.

Identificatie
Titel
Vrouw met boomhul en hullehoedje
Objectnummer
002116
Objectcategorie
Schilderkunst
Objecttype
 • paneel (oppervlak)
  Afzonderlijke delen, segmenten of verdelingen van een oppervlak, vooral wanneer ze dieper liggen dan of uitsteken boven het algemene niveau, of omgeven zijn door een lijst of rand. Algemeen op muren, plafonds en deuren en ook op meubelstukken. (AAT-Ned)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-16604
Over
Onderwerpen
 • klederdracht
 • Volendam
Werk
Breedte
66.0 cm
Hoogte
138.0 cm
Diepte
4.5 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Maker
 1. Joseph Finnemore (vervaardiger)
Datering
Materiaal
 • hout
  Hout is een bouwmateriaal, afkomstig van boomstammen en -takken. Naast merg, spint en schors vormt het daarvan het voornaamste bestanddeel. Ten noorden van de Alpen is hout van oudsher het belangrijkste bouwmateriaal. Onderscheiden worden naaldhout van naaldbomen (dennen, grenen, vuren) en loofhout van loofbomen (eiken, beuken enz.). De stammen werden meestal in het groeigebied gekantrecht en per vlot of in een schip over water vervoerd. De houthandel en -nijverheid concentreerden zich in Nederland vooral in Dordrecht, Amsterdam, Deventer en later ook in de Zaanstreek. Voor regionaal gebruik concentreerde de houthandel zich ook in plaatsen als ’s-Hertogenbosch, Schoonhoven en Tiel. (Haslinghuis)
 • verf
  Iedere dispersie van een pigment in een oplosmiddel van water, olie of een andere organische stof. (AAT-Ned)
Aankoop & Licentie
Verworven
aankoop 21 maart 1950
Licentie
BY-SA
Locaties
 • Enkhuizen
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Picturae , Wim Zandbergen
schilder

Joseph Finnemore

Birmingham (Groot-Brittannië), 1860 – , 1939
Lees meer
RKD