Datering
Maker H. Wilson

Beschilderd paneel

Kunstenaars hadden belangstelling voor oude interieurs. Zij gebruikten ze als achtergrond in hun schilderijen. In Edam konden ze terecht bij de bakker. Naast de bakkerswinkel was een stijlkamer ingericht, die de 'Kunstbakkerij' werd genoemd. Als blijk van dank hebben kunstenaars deze schilderingen aangebracht op een van de wanden. Het betreft hier een deel van de betimmering uit de Kunstbakkerij Edam. Paneel verdeeld in vier taferelen, op het bovenste tafereel is een landschap te zien met daarop een klein watertje en een vrouw, gebogen naar rechts die de was doet. dit tafereel is niet gemerkt en is ongeveel 21 cm hoog, het tweede tafereel is een landschap met rechts aan de horizon een boerderij die vaag waarneembaar is, in de voorgrond is een klein watertje te zien deze is wel gemerkt l.o. met donkere verf met 'H. Wilson 99' in elkaar dit tafereel meet ongeveer 17 cm. Het derde tafereel laat een water zien met in de voorgrond twee schuitjes, in de achtergrond staat een molen, dit tafereel meet ongeveer 17 cm en is gemerkt l.o. met een monogram 'AB' in elkaar gedraaid. Daaronder is een meisje geschilderd dat op de rug wordt gezien, zij draagt een wit mutsje en een witte schort, zij slaat op een trommel. Dit tafereel meet ongeveer 37 cm en is r.o. gemerkt met donker verf '19 Annie Barnett 04 Maretesfield', het resterende deel is rood geschilderd.; De taferelen zijn geschilderd op een plank die iets is kromgetrokken en aan beide zijden voorzien van een groef, dit zou op de afkomst van een betimmering of beschieting kunnen wijzen. De achterzijde is grijs geschilderd.

Geen lijst.; OPMERKING: Aan dit paneel werkten verschillende handen. Het is tezamen met drie ander panelen gekocht, afkomstig uit de kunstbakkerijk te Edam.

Identificatie
Titel
Beschilderd paneel
Objectnummer
002117
Objectcategorie
Bouwfragmenten
Objecttype
 • paneel (oppervlak)
  Afzonderlijke delen, segmenten of verdelingen van een oppervlak, vooral wanneer ze dieper liggen dan of uitsteken boven het algemene niveau, of omgeven zijn door een lijst of rand. Algemeen op muren, plafonds en deuren en ook op meubelstukken. (AAT-Ned)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-16037
Over
Onderwerpen
 • landschap (voorstelling)
  Schilderij dat een landschap tot onderwerp heeft. In een landschap dat het hele beeld lijkt te beheersen, kan in de verte een minutieuze religieuze scène zijn geschilderd. Een bekend voorbeeld hiervan is De Vlucht naar Egypte. De titel van het doek heeft dan betrekking op dit onderwerp.
 • Volendam
Werk
Breedte
29.0 cm
Hoogte
2.0 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Maker
 1. H. Wilson (vervaardiger)
 2. Annie Barnett
Datering
Materiaal
 • hout
  Hout is een bouwmateriaal, afkomstig van boomstammen en -takken. Naast merg, spint en schors vormt het daarvan het voornaamste bestanddeel. Ten noorden van de Alpen is hout van oudsher het belangrijkste bouwmateriaal. Onderscheiden worden naaldhout van naaldbomen (dennen, grenen, vuren) en loofhout van loofbomen (eiken, beuken enz.). De stammen werden meestal in het groeigebied gekantrecht en per vlot of in een schip over water vervoerd. De houthandel en -nijverheid concentreerden zich in Nederland vooral in Dordrecht, Amsterdam, Deventer en later ook in de Zaanstreek. Voor regionaal gebruik concentreerde de houthandel zich ook in plaatsen als ’s-Hertogenbosch, Schoonhoven en Tiel. (Haslinghuis)
 • verf
  Iedere dispersie van een pigment in een oplosmiddel van water, olie of een andere organische stof. (AAT-Ned)
Aankoop & Licentie
Verworven
aankoop 21 maart 1950
Licentie
BY-SA
Locaties
 • Enkhuizen
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Wim Zandbergen