Datering

Deurklopper in vorm van Zeemeermin

Deze deurklopper in de vorm van een zeemeermin zou afkomstig zijn uit Edam waar een legende over een zeewijf of zeemeermin populair was.

Deurklopper; zeemeermin met lang haar en de handen rustend op de buik; de naar achter gekrulde staart voorzien van slagnok; op de rechthoekige plaat een achtpuntige ster achter de; rug om het scharnierpunt en een achter de staart om de slagnok; schroefgaatjes op de hoeken. Deze deurklopper zou afkomstig zijn uit Edam waar een legende over een zeewijf of zeemeermin populair was.

Identificatie
Titel
Deurklopper in vorm van Zeemeermin
Objectnummer
004732
Objectcategorie
Bouwfragmenten
Objecttype
 • deurklopper
  Met de deurklopper kan aangegeven worden dat er bezoek voor de deur staat. De deurklopper is in de meeste gevallen verdrongen door de deurbel. Meestal bestaat de deurklopper uit een beweegbare gietijzeren of koperen ring of klepel die tegen de deur geslagen kan worden. (Wikipedia)
Over
Onderwerpen
 • zeemeermin
  Mythische wezens uit de zee, half vrouw, half vis. (AAT)
 • sierkunst
  Kunst die tot doel heeft aan (gebruiks)voorwerpen een sierlijke vorm te geven; versierde voorwerpen, ornamenten e.d.
Werk
Breedte
8.0 cm
Hoogte
18.0 cm
Lengte
11.0 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Datering
Materiaal
 • koper
  Te gebruiken voor het zuivere metaalelement met het symbool Cu en het atoomnummer 29; het is roodachtig van kleur en is zeer smeedbaar en kneedbaar. Ook te gebruiken voor het metaal wanneer het woirdt bewerkt en gevormd om, meestal in combinatie met andere stoffen, verschillende voorwerpen en materialen te maken. (Toegepaste Kunst Project, RKD)
Aankoop & Licentie
Verworven
aankoop 11 mei 1954
Licentie
BY-SA
Locaties
 • Edam
 • Eemnes
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Wim Zandbergen

Trefwoorden