Datering
Maker

Geboortelepel

Geboortelepels, brandewijnkommen en rammelaars waren typische doopgeschenken. De lepels werden alleen bij bijzondere gelegenheden gebruikt, bijvoorbeeld bij een verloving in Friesland. Wie langskwam om het paar geluk te wensen, kreeg met een lepel – vaak de geboortelepel van de bruid – te drinken uit de brandewijnkom. Deze zilveren geboortelepel heeft een opengewerkte steel met op het uiteinde een vrouwenfiguur met een anker en een duif, symbolen voor vrede en hoop. Op de achterkant van de bak staat de inscriptie ‘F.K’.

De zilveren geboortelepel heeft een geheel opengewerkte steel, waarop aan het einde de vrouw met het anker en de duif.- De Hoop. De ovale bak van de lepel is aan de binnenkant geheel glad. Op de gladde achterkant staan de initialen: F.K. Meesterteken: ws. bloem.

Identificatie
Titel
Geboortelepel
Objectnummer
001674
Objectcategorie
Edele metalen
Objecttype
 • geboortelepel
  Een lepel die wordt gegeven ter gelegenheid van de geboorte van een kind.
 • zilverwerk
  Objecten of delen van objecten, vervaardigd uit zilver, vooral fijn, decoratief werk. (AAT)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-15231
Werk
Lengte
18.0 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Maker
 1. ()
Datering
Materiaal
 • zilver
  Te gebruiken voor het zuivere metaalelement met het symbool Ag en het atoomnummer 47. Het metaal is smeedbaar, vervormbaar en wit van kleur met een kenmerkende glans en wordt als edel beschouwd. Ook te gebruiken voor dit metaal wanneer het wordt bewerkt en gevormd om, meestal in combinatie met andere stoffen, diverse voorwerpen en materialen te maken. (Archeological Base Register, RCE corporate website)Pure metallic element having symbol Ag and atomic number 47; a malleable, ductile, white metal with characteristic sheen, considered a precious metal. Silver is widely distributed throughout the world, occurring rarely as metallic silver (in Peru, Norway) but more often as silver-gold alloys and silver ore. Today silver is obtained as a byproduct in the refinement of gold, lead, copper, or zinc ores. Silver was smelted from the ore galena as early as 3800 BCE. As a pure metal, silver is second to gold in malleability and ductility, can be polished to a highly reflective surface, and used -- typically in an alloy, in jewelry, coinage, photography, mirrors, electrical contacts, and tableware. (Project Fotografie)
Aankoop & Licentie
Verworven
aankoop 4 april 1950
Licentie
BY-SA
Locaties
 • Friesland
 • Groningen
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Picturae