Datering
Maker fa. H. Adama

H. Adema, Leeuwarden - zilveren geboortelepel.

Zilveren geboortelepel. Ovale bak. Platte steel, die is versierd met zigzagrand en bloemmotieven. Steelbekroning: jager met hond. Op de achterkant van de bak een inscriptie: "Antje Klazes Postma Geboren den 22 Augustus 1876".
De lepel draagt het meesterteken van Martinus Johannes Nolet (1850-1927). Deze had in 1873 de zaak overgenomen van zijn schoonvader Hendrik Adama (1817-1882). de naam van de firma bleef H. Adama.
Antje Klazes Postma is op 22 aug. 1876 in Leeuwarderadeel geboren als dochter van Klaas Postma en Zwaantje Nannes Osinga. In de familie van de legatrice komt de familienaam Postma voor: de grootouders aan vaderszijde waren Jelles Koopmans en Grietje Postma.

Identificatie
Titel
H. Adema, Leeuwarden - zilveren geboortelepel.
Objectnummer
FSM-2001-077
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/fsm-collect-1000017396
Over
Onderwerpen
  • Jacht
    Jacht is het jagen op dieren. Jagen is het vervolgen van dieren, in het bijzonder wilde dieren, met als doel om het buit te maken en te doden. Er zijn drie hoofdvormen van jacht, te weten: jacht met honden, jacht met roofvogels en vangjacht. (Van Dale)Any vessel propelled by sail or power and used for pleasure and not plying for hire.
  • Honden
Werk
Lengte
21.5 cm
Museum
Fries Scheepvaart Museum
Vervaardiging
Maker
  1. fa. H. Adama
  2. Martinus Johannes Nolet
Datering
Materiaal
  • Zilver
    Pure metallic element having symbol Ag and atomic number 47; a malleable, ductile, white metal with characteristic sheen, considered a precious metal. Silver is widely distributed throughout the world, occurring rarely as metallic silver (in Peru, Norway) but more often as silver-gold alloys and silver ore. Today silver is obtained as a byproduct in the refinement of gold, lead, copper, or zinc ores. Silver was smelted from the ore galena as early as 3800 BCE. As a pure metal, silver is second to gold in malleability and ductility, can be polished to a highly reflective surface, and used -- typically in an alloy, in jewelry, coinage, photography, mirrors, electrical contacts, and tableware. (Project Fotografie)Te gebruiken voor het zuivere metaalelement met het symbool Ag en het atoomnummer 47. Het metaal is smeedbaar, vervormbaar en wit van kleur met een kenmerkende glans en wordt als edel beschouwd. Ook te gebruiken voor dit metaal wanneer het wordt bewerkt en gevormd om, meestal in combinatie met andere stoffen, diverse voorwerpen en materialen te maken. (Archeological Base Register, RCE corporate website)
Aankoop & Licentie
Licentie
BY-SA