Datering
Maker Onbekend

Onbekende meester - zilveren geboortelepel.

Zilveren geboortelepel. Puntige bak. Dubbel getordeerde steel die wordt bekroond door een vrouwenfiguur met duif en anker (De Hoop). De steel is met rattenstaartlof aan de bak bevestigd. In de achterkant van de bak een inscriptie: "Jetske Andries Osinga geboren den 24 maart 1881".
Jetske Johannes Osinga is geboren te Menaldum op 24 maart 1881. Ze trouwde op 5 mei 1904 met Johannes Jelles Koopmans (geboren Raerd 21 okt. 1875 - overleden circa 1959 te Ysbrechtum). Johannes Koopmans was boer op Popherne onder Ysbrechtum. Jetske Koopmans-Osinga was de moeder van de legatrice.
Het meesterteken doet denken aan dat van Jan Rienstra te Sneek. In dat merk was echter geen toevoegsel. Het merk is derhalve niet te duiden.

Identificatie
Titel
Onbekende meester - zilveren geboortelepel.
Objectnummer
FSM-2001-075
Objecttype
  • Geboortelepels
    Een lepel die wordt gegeven ter gelegenheid van de geboorte van een kind.
  • Memorielepels
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/fsm-collect-1000017394
Werk
Lengte
19 cm
Museum
Fries Scheepvaart Museum
Vervaardiging
Maker
  1. Onbekend
Datering
Materiaal
  • Zilver
    Te gebruiken voor het zuivere metaalelement met het symbool Ag en het atoomnummer 47. Het metaal is smeedbaar, vervormbaar en wit van kleur met een kenmerkende glans en wordt als edel beschouwd. Ook te gebruiken voor dit metaal wanneer het wordt bewerkt en gevormd om, meestal in combinatie met andere stoffen, diverse voorwerpen en materialen te maken. (Archeological Base Register, RCE corporate website)Pure metallic element having symbol Ag and atomic number 47; a malleable, ductile, white metal with characteristic sheen, considered a precious metal. Silver is widely distributed throughout the world, occurring rarely as metallic silver (in Peru, Norway) but more often as silver-gold alloys and silver ore. Today silver is obtained as a byproduct in the refinement of gold, lead, copper, or zinc ores. Silver was smelted from the ore galena as early as 3800 BCE. As a pure metal, silver is second to gold in malleability and ductility, can be polished to a highly reflective surface, and used -- typically in an alloy, in jewelry, coinage, photography, mirrors, electrical contacts, and tableware. (Project Fotografie)
Aankoop & Licentie
Licentie
BY-SA