Datering
Vervaardiger Gerrit Groenewegen

Groenlandsvaarder zeylende van de wind

Groenlandsvaarder zeylende van de wind

Zeilende driemaster, naar links, over bakboord, schuin van achteren op de bakboordzijde gezien. Op de spiegel is de naam van het schip leesbaar: 'DE GOEDE HOOP'. Voor de boeg van het schip is een boven het water uitkomende rug van een spuitende walvis voorgesteld. Links daarvan een slope, met voor op een man met een harpoen. Links en rechts op de horizon ijsbergen.; Imp.: l.o. E; r.o. 11.

Identificatie
Titel
Groenlandsvaarder zeylende van de wind
Objectnummer
003978
Objectcategorie
Grafiek
Objecttype
 • gravure
  Afdruk (diepdruk) van een metalen plaat waarin met een burijn een voorstelling is gestoken. Onder druk verschijnt de ingepoetste inkt in de verdiepte lijnen als een voorstelling op het papier. Een gravure kan zijn ingekleurd nadat deze is gedrukt.
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-13844
Over
Trefwoorden
 • Groenlandvaart
 • bootschip
  Koopvaardijschip, ook gebruikt als walvisvaarder, bekend sedert de 15de eeuw, maar vooral in de vaart in de 17de en 18de eeuw in Nederland, België, Duitsland en Scandinavië. (aatned.nl)
Werk
Breedte
20.9 cm
Hoogte
27.4 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Vervaardiger
 1. Gerrit Groenewegen (vervaardiger)
Datering
Materiaal
 • papier
  Verwijst in het algemeen naar alle typen vervilte vellen of weefsels die bestaan uit vezels, die uit in water gedompelde pulp zijn gevormd en gedroogd op een fijn schepraam. De vezels kunnen dierlijk zijn, zoals haar, zijde of wol, of mineraal, bijvoorbeeld asbest. Ook kunstvezels zijn een mogelijkheid. Het meeste papier wordt echter gemaakt van plantenvezels van bijvoorbeeld houtpulp, gras, katoen, linnen en stro. Van Dale)
 • inkt
  Inkt is een gekleurde vloeistof bestaande uit een pigment of kleurstof verdeeld in een geschikte drager om ermee te kunnen schrijven of drukken. (Conservation Dictionary)
Techniek
 • kopergravure (prent)
  Gravures waarbij de afbeelding is gesneden in een koperen plaat. (AAT-Ned)
Verwerving en licentie
Verworven
aankoop 17 november 1952
Copyright
BY-SA
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
d/Arch
prentkunstenaar, etser, schilder

Gerrit Groenewegen

Rotterdam, 16 oktober 1754 – 7 augustus 1826
Lees meer
RKD

Trefwoorden