Datering
Vervaardiger Gerrit Groenewegen

Groenlandsvaarder uit Zee gekomen bezig met lossen

Groenlandsvaarder uit Zee gekomen bezig met lossen

Uitgebreide beschrijving

Driemaster, met deels gehesen zeilen, naar links, op de bakboordzijde gezien. Voor het schip een kleiner zeilschip, waar in de lading uit het grote schip wordt overgeladen. Een grote ton wordt met behulp van een hijsinstallatie in het kleinere schip overgebracht. Bij de boeg van het grote schip een sloep met zes mannen er in. Op de achtergrond de oever met bomen en links een kerk die boven de bomen uitsteekt.; Imp. l.o. C r.o. 12. Geel-bruine plekjes in de bovenrand van de prent en buiten de plaatrand.

Identificatie
Titel
Groenlandsvaarder uit Zee gekomen bezig met lossen
Objectnummer
003969
Objectcategorie
Grafiek
Objecttype
 • gravure
  Afdruk (diepdruk) van een metalen plaat waarin met een burijn een voorstelling is gestoken. Onder druk verschijnt de ingepoetste inkt in de verdiepte lijnen als een voorstelling op het papier. Een gravure kan zijn ingekleurd nadat deze is gedrukt.
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-1106
Over
Trefwoorden
 • Groenlandvaart
 • walvisvaarder (vaartuig)
  Walvisvaarders zijn van oorsprong zeilvaartuigen die werden gebruikt voor het jagen op walvissen. Tegenwoordig zijn het gemotoriseerde vaartuigen voor de verwerking van gevangen walvissen, tevens moederschip van de vangboten. (AAT-Ned)
Werk
Breedte
27.2 cm
Hoogte
20.8 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Vervaardiger
 1. Gerrit Groenewegen (vervaardiger)
Datering
Materiaal
 • papier
  Verwijst in het algemeen naar alle typen vervilte vellen of weefsels die bestaan uit vezels, die uit in water gedompelde pulp zijn gevormd en gedroogd op een fijn schepraam. De vezels kunnen dierlijk zijn, zoals haar, zijde of wol, of mineraal, bijvoorbeeld asbest. Ook kunstvezels zijn een mogelijkheid. Het meeste papier wordt echter gemaakt van plantenvezels van bijvoorbeeld houtpulp, gras, katoen, linnen en stro. Van Dale)
 • inkt
  Inkt is een gekleurde vloeistof bestaande uit een pigment of kleurstof verdeeld in een geschikte drager om ermee te kunnen schrijven of drukken. (Conservation Dictionary)
Techniek
 • kopergravure (prent)
  Gravures waarbij de afbeelding is gesneden in een koperen plaat. (AAT-Ned)
Verwerving en licentie
Verworven
aankoop 17 november 1952
Copyright
BY-SA
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
d/Arch
prentkunstenaar, etser, schilder

Gerrit Groenewegen

Rotterdam, 16 oktober 1754 – 7 augustus 1826
Lees meer
RKD

Trefwoorden