Datering
Maker

Schotel

Deze voorwerpen worden ook wel Amsterdams Bont genoemd

Gedetailleerde beschrijving

Genummerd a t/m e: MK-3 f:d5; a: schotel op standring, holle rand. Versiering: drie vrouwen in bloementuin met boven hen balkon met twee vrouwen en in achtergrond tuin met huisjes. In rode rand drie onderbrekingen met gouden bogen. Merk: teken in het rond. Schotel a is in vergelijk met b-f dikker en minder doorzichtig.; b: gelijk aan f; c, d: gelijk aan f, om merk rechthoekig kader; e: gelijk aan f: geen merk, beschadigd, stukje eruit en decor heeft schilfers; f: Schotel op standring, holle rand. Versiering: polychroom; drie vrouwen in een bloementuin met op de achtergrond nog een vrouw en huizen. De rand is rood gekleurd.; Merk: drie tekens onder elkaar (gedeelte: MK-3/0109)

Identificatie
Titel
Schotel
Objectnummer
002679-06
Objectcategorie
Keramiek
Objecttype
 • schotel
  Algemene term voor open, ondiepe houder, die soms is voorzien van een deksel. De spiegel is enigszins dieper dan een blad.
 • wandbord
  Bord van aardewerk of tin voorzien van tekst en/of voorstelling, dat als sierobject of als gedenkteken aan de wand hangt.
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-13521
Werk
Hoogte
1.7 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Maker
 1. ()
 2. ()
Datering
Materiaal
 • porselein
  A material comprising white clay, or "kaolin," and a feldspathic rock, that react when fired so the clay serves to hold the shape of the object and the rock fuses into a natural glass. In China, it includes any such ware that is highly fired enough to produce a ringing sound when struck. In Europe, it is limited to hard-fired ceramic that is translucent. (Project Fotografie)Verwijst naar een soort keramiek van vuurbestendige witte klei, of 'kaolien', en een veldspaathoudende steen die tijdens het bakken reageert. De klei zorgt ervoor dat het voorwerp de vorm behoudt, terwijl de steen wordt omgezet in natuurlijk glas. In China verwijst dit naar alle soorten aardewerk die zo hard worden gebakken dat er een rinkelend geluid ontstaat als het kapot wordt geslagen. In Europa verwijst het alleen naar hardgebakken doorschijnende keramiek. (Project Fotografie)Porselein is bij hoge temperatuur gebakken porseleinaarde die gemengd is met gemalen bot, dat als vulstof en vloeimiddel dient. (AAT-Ned). Porselein is verglaasd aardewerk met een fijne textuur; het wordt gebakken bij temperaturen boven de 1260°C. (Conservation Dictionary)
 • glazuur
  Dun, meestal glanzend deklaagje. (Toegepaste Kunst Project, RKD)
Aankoop & Licentie
Verworven
aankoop 24 oktober 1950
Licentie
BY-SA
Locaties
 • Enkhuizen
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Wim Zandbergen

Trefwoorden