Datering
Maker

Schotel

Schotel van een set van 6. De Verenigde Oost-Indische (VOC) compagnie nam Japans porselein mee uit de Oost als handelswaar. Dit 'porselein op bestelling' is in opdracht van de VOC gemaakt. Daarvoor werden westerse modellen gebruikt, zoals kandelaars, scheerbekkens en po's. Soms is ook de voorstelling gemaakt naar westerse voorbeelden.

Gedetailleerde beschrijving

Standring, plat, vlakke schuine rand. Versiering: blauw; in het plat een medaillon met florale decoratie. Rond medaillon bloemblaadjes die overlopen in scheiding medaillons rand en eindigen in uivormig motief. Rand: vier velden met staande Chinese man in natuur ertussen even grote vlakken met florale decoratie. Uiteinde rand geometrische motieven. Buitenwand drie takjes. Merk: F in twee cirkels. Scherf van rand. Vergelijkbaar met inv. nr: 002682 en 020924.

Identificatie
Titel
Schotel
Objectnummer
002676 /a
Objectcategorie
Keramiek
Objecttype
 • schotel
  Algemene term voor open, ondiepe houder, die soms is voorzien van een deksel. De spiegel is enigszins dieper dan een blad.
 • wandbord
  Bord van aardewerk of tin voorzien van tekst en/of voorstelling, dat als sierobject of als gedenkteken aan de wand hangt.
 • serviesgoed
  Groepen van bij elkaar passende stellen tafelgerei om een maaltijd te serveren voor een aantal aanzittenden. (AAT-Ned)Serviesgoed is de verzamelnaam voor alle eetgerei (uitgezonderd het couvert) dat van porselein, aardewerk of een ander materiaal is gemaakt, zoals borden en bekers. Met name in het verleden werd serviesgoed ook wel gemaakt van bijvoorbeeld hout, metaal, glas of steen.
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-119436
Werk
Hoogte
2.0 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Maker
 1. ()
Datering
Materiaal
 • porselein
  Verwijst naar een soort keramiek van vuurbestendige witte klei, of 'kaolien', en een veldspaathoudende steen die tijdens het bakken reageert. De klei zorgt ervoor dat het voorwerp de vorm behoudt, terwijl de steen wordt omgezet in natuurlijk glas. In China verwijst dit naar alle soorten aardewerk die zo hard worden gebakken dat er een rinkelend geluid ontstaat als het kapot wordt geslagen. In Europa verwijst het alleen naar hardgebakken doorschijnende keramiek. (Project Fotografie)Porselein is bij hoge temperatuur gebakken porseleinaarde die gemengd is met gemalen bot, dat als vulstof en vloeimiddel dient. (AAT-Ned). Porselein is verglaasd aardewerk met een fijne textuur; het wordt gebakken bij temperaturen boven de 1260°C. (Conservation Dictionary)A material comprising white clay, or "kaolin," and a feldspathic rock, that react when fired so the clay serves to hold the shape of the object and the rock fuses into a natural glass. In China, it includes any such ware that is highly fired enough to produce a ringing sound when struck. In Europe, it is limited to hard-fired ceramic that is translucent. (Project Fotografie)
 • glazuur
  Dun, meestal glanzend deklaagje. (Toegepaste Kunst Project, RKD)
Aankoop & Licentie
Verworven
aankoop 24 oktober 1950
Licentie
BY-SA
Locaties
 • Enkhuizen
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Picturae

Trefwoorden

Reacties