Datering

Schotel

Schotel van een set van 6. De Verenigde Oost-Indische (VOC) compagnie nam Japans porselein mee uit de Oost als handelswaar. Dit 'porselein op bestelling' is in opdracht van de VOC gemaakt. Daarvoor werden westerse modellen gebruikt, zoals kandelaars, scheerbekkens en po's. Soms is ook de voorstelling gemaakt naar westerse voorbeelden.

Gedetailleerde beschrijving

Standring, plat, vlakke schuine rand. Versiering: blauw; in het plat een medaillon met florale decoratie. Rond medaillon bloemblaadjes die overlopen in scheiding medaillons rand en eindigen in uivormig motief. Rand: vier velden met staande Chinese man in natuur ertussen even grote vlakken met florale decoratie. Uiteinde rand geometrische motieven. Buitenwand drie takjes. Merk: F in twee cirkels. Grid van oven op rand. Vergelijkbaar met inv. nr: 002682 en 020924.

Identificatie
Titel
Schotel
Objectnummer
002676 /b
Objectcategorie
Keramiek
Objecttype
 • schotel
  Algemene term voor open, ondiepe houder, die soms is voorzien van een deksel. De spiegel is enigszins dieper dan een blad.
 • wandbord
  Bord van aardewerk of tin voorzien van tekst en/of voorstelling, dat als sierobject of als gedenkteken aan de wand hangt.
 • serviesgoed
  Groepen van bij elkaar passende stellen tafelgerei om een maaltijd te serveren voor een aantal aanzittenden. (AAT-Ned)Serviesgoed is de verzamelnaam voor alle eetgerei (uitgezonderd het couvert) dat van porselein, aardewerk of een ander materiaal is gemaakt, zoals borden en bekers. Met name in het verleden werd serviesgoed ook wel gemaakt van bijvoorbeeld hout, metaal, glas of steen.
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-119437
Werk
Hoogte
2.0 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Datering
Materiaal
 • porselein
  Porselein is bij hoge temperatuur gebakken porseleinaarde die gemengd is met gemalen bot, dat als vulstof en vloeimiddel dient. (AAT-Ned). Porselein is verglaasd aardewerk met een fijne textuur; het wordt gebakken bij temperaturen boven de 1260°C. (Conservation Dictionary)
 • glazuur
  Dun, meestal glanzend deklaagje. (Toegepaste Kunst Project, RKD)
Aankoop & Licentie
Verworven
aankoop 24 oktober 1950
Licentie
BY-SA
Locaties
 • Enkhuizen
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Picturae

Trefwoorden