Datering
Vervaardiger

Kindertekeningen en handschriften

Uitgebreide beschrijving

Uit mapje, een van de twintig kindertekeningen en handschriften enz. - In geblokt kader geplaatst verjaardagsgedicht voor Lutje Klaas uit 1766. Tekst: Ik vermaan u Geboorte dag / en dat op dese Gronde / Dat Gij door christus geest / met Godvrugt wert bevonde / Dat God u zegen Geeft / als dau op harmans Lant / En dat hij u bewaart / voor watersnoot en brant / u leeftijd is Gegaan tot aan de 20 Jaare / God wil u na zijn Gunst / na ziel en lighaam sparen / zoo lang als hem belieft / hier op dit haarsche dal / tot dat de doot u ziel / vant ligham scheijde zal / en Gij dan in Gods rijk bij / sions volk te zame / aanlande muugt bij God / in Jesum christum Amen / Geschreven voor / Lutje klaas / Anno 1766

Identificatie
Titel
Kindertekeningen en handschriften
Objectnummer
B000928/a
Objectcategorie
Tekenkunst
Objecttype
 • manuscript
  1. Met de hand geschreven boekwerk zoals deze werden vervaardigd tot aan de boekdrukkunst halverwege de vijftiende eeuw. Ook na de uitvinding van de boekdrukkunst werden nog boeken met de hand geschreven. 2. Met de hand ingeschreven schriften of zelf vervaardigde boekwerken. Voor met de hand ingeschreven voorgedrukte boekwerken waaringegevens worden aangetekend, zie register. Als NT onder ’boek’ staan de werken die als handschrift en/of gedrukt werk kunnen worden aangetroffen in kerken en kloosters. (Religieus Erfgoedthesaurus)
 • tekening
  Tweedimensionaal beeldend werk, waarbij de voorstelling, voornamelijk in lijnen, direct op de drager is getekend, met potlood, tekenstift, krijt, houtskool, pen, penseel of ander materiaal. (Religieus Erfgoedthesaurus)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-12994
Over
Trefwoorden
 • Marken
Werk
Breedte
9.3 cm
Hoogte
13.3 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Vervaardiger
 1. (vervaardiger)
Datering
Materiaal
 • papier
  Verwijst in het algemeen naar alle typen vervilte vellen of weefsels die bestaan uit vezels, die uit in water gedompelde pulp zijn gevormd en gedroogd op een fijn schepraam. De vezels kunnen dierlijk zijn, zoals haar, zijde of wol, of mineraal, bijvoorbeeld asbest. Ook kunstvezels zijn een mogelijkheid. Het meeste papier wordt echter gemaakt van plantenvezels van bijvoorbeeld houtpulp, gras, katoen, linnen en stro. Van Dale)
Verwerving en licentie
Verworven
bruikleen 15 oktober 1953
Copyright
BY-SA
Locaties
 • Marken
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
d/Arch

Trefwoorden