Datering

Onderhul voor kind

De kinderkap die het meisje tot aan haar 18e jaar draagt en de jongen tot aan zijn 7e jaar, bestaat in volgorde, van onderen af uit de volgende onderdelen: a - de onderhul; b - de blinker; c - de hullekap; d - de orenkap met keelband; e - de (boven) muts met keelband. De uitwendige vorm van de onderhul is dezelfde als die van de hullekap, nl. een driehoekig doekje. De stof is hier echter dubbel genomen. Het middendeel van de lange zijde is over een afstand van ongeveer 14 cm. "overstoken" met festonsteken met zwarte zijde. Echt ouderwets is het wanneer daaronder ook nog een reeks kettingsteken te zien zijn. Het onderhulletje wordt aangelegd met de zwart overstoken rand even boven de wenkbrouwen.

Driehoekig doekje, dubbelgenomen witte katoen, het middendeel van de voorrand met zwarte zijde overstoken met festonsteken, twee wit katoenen keperbanden vastgezet.

Identificatie
Titel
Onderhul voor kind
Objectnummer
003501
Objectcategorie
Textiel
Objecttype
 • hul
  1. Rechthoekige of driehoekige doek die hoofd en schouders bedekt. Het model was aanvankelijk lang, later korter. 2. In sommige orden en congre-gaties de kap waarop de sluier werd gespeld. Daar vond de inkleding plaats op de huldag en was het ’zich verhullen’ het opzetten van een andere kap.
 • kinderkleding
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-12346
Werk
Breedte
20 cm
Lengte
42 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Datering
Materiaal
 • katoen
  Textiel gemaakt van katoenvezels. (Toegepaste Kunst Project, RKD)
 • linnen
  Linnen is textiel gemaakt van de vezels van vlas; het wordt onder meer gebruikt als drager voor schilderijen.
Aankoop & Licentie
Verworven
aankoop 27 september 1951
Licentie
BY-SA
Locaties
 • Groningen
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Wim Zandbergen