Datering

Hul voor kind

T.o.v. andere kledingstukken in Volendam heeft de muts zich wel het meest gewijzigd. Omstreeks het midden van de 19e eeuw droegen de vrouwen een zg. boomhul. Bejaarde vrouwen droegen daar overheen nog een mansslaapmuts. Rond 1900 werd de boomhul alleen nog maar door enkele oude vrouwen gedragen. De jongere vrouwen droegen van 1850 tot 1900 een hul die in vorm gelijk was aan die van de overige streken in Noord-Holland.; Tussen 1905 en 1910 is de Volendammer hul sterk veranderd. Even voor de laatste wereldoorlog kwam de permanent in de mode. Dit bracht ook een verandering teweeg, zowel in model als wel de manier waarop de hul op het hoofd gedragen werd.

Slappe wieken hul met smal kantje en slechts 9 plooien uit begin 20e eeuw, maar met een na-oorlogse grote schuif, na 1945 dus.

Identificatie
Titel
Hul voor kind
Objectnummer
003751 /b
Objectcategorie
Textiel
Objecttype
  • hul
    1. Rechthoekige of driehoekige doek die hoofd en schouders bedekt. Het model was aanvankelijk lang, later korter. 2. In sommige orden en congre-gaties de kap waarop de sluier werd gespeld. Daar vond de inkleding plaats op de huldag en was het ’zich verhullen’ het opzetten van een andere kap.
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-1435
Werk
Breedte
33.0 cm
Lengte
27.0 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Datering
Materiaal
  • katoen
    Textiel gemaakt van katoenvezels. (Toegepaste Kunst Project, RKD)
Aankoop & Licentie
Verworven
aankoop 17 april 1952
Licentie
BY-SA
Locaties
  • Volendam
  • Den Haag
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Wim Zandbergen