Datering

Onderhul voor kind

De kinderkap die het meisje tot aan haar 18e jaar draagt en de jongen tot aan zijn 7e jaar, bestaat in volgorde, van onderen af uit de volgende onderdelen a - de onderhul; b - de blinker c - de hullekap ; d - de orenkap met keelband e - de (boven) muts met keelband; De uitwendige vorm van de onderhul is dezelfde als die van de hullekap, nl. een driehoekig doekje. De stof is hier echter dubbel genomen. Het middendeel van de lange zijde is over een afstand van ongeveer 14 cm. "overstoken" met festonsteken met zwarte zijde. Echt ouderwets is het wanneer daaronder ook nog een reeks kettingsteken te zien zijn.; Het onderhulletje wordt aangelegd met de zwart overstoken rand even boven de wenkbrouwen

Driehoekig doekje, dubbel genomen witte katoen, vrij grof geweven, het middendeel van de voorrand met zwarte zijde overstoken met festonsteken, twee wit linnen bandjes vastgezet.

Identificatie
Titel
Onderhul voor kind
Objectnummer
002575
Objectcategorie
Textiel
Objecttype
 • hul
  1. Rechthoekige of driehoekige doek die hoofd en schouders bedekt. Het model was aanvankelijk lang, later korter. 2. In sommige orden en congre-gaties de kap waarop de sluier werd gespeld. Daar vond de inkleding plaats op de huldag en was het ’zich verhullen’ het opzetten van een andere kap.
 • kap (hoofdbedekking)
  Stevige witte hoofdbedekking waarop de sluier met spelden werd vastgezet. De kap bedekte veelal de zijkanten van het hoofd om een gerichte blik te bewerkstelligen en afleiding te vermijden. Onder de kap beschermde een onderkapje het hoofd tegen de harde kap. Bij de aanpassing van de kloosterkleding in de vrouwenkloosters aan modernere tijden werd de kap wel vervangen door een mutsje met korte sluier. Vlaams: nonnenkap.
 • kinderkleding
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-16259
Werk
Breedte
26 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Datering
Materiaal
 • katoen
  Textiel gemaakt van katoenvezels. (Toegepaste Kunst Project, RKD)
Verwerving en licentie
Verworven
aankoop 13 oktober 1950
Copyright
BY-SA
Locaties
 • Marken
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Wim Zandbergen