Datering

Hullekap voor kind

De kinderkap die het meisje tot aan haar 18e jaar draagt en de jongen tot aan zijn 7e jaar, bestaat in volgorde, van onderen af uit de volgende onderdelen: a - de onderhul; b - de blinker c - de hullekap ; d - de orenkap met keelband; e - de (boven) muts met keelband; De uitwendige vorm van het hullekapje is dezelfde als die van het onderhulletje. De stof is hier echter enkel genomen en kan varieren van stevig wit katoen over fijn batist tot het dunste glasbatist, het z.g. kappegoed. Het wel of niet in de rouw zijn bepaald de dichtheid en doorzichtigheid van de stof. Over het algemeen is de regel; hoe zwaarder de rouw, hoe ondoorzichtiger de stof.; De hullekap wordt ook wel kaphul genoemd, wordt aangelegd op de blinker en daarop vastgestoken met een speld.

Driehoekig doekje, dunne doorzichtige witte batist, aan de lange zijde een vrij breed strookje kant ingezet, alle randen eenvoudig gezoomd, aan de uiteinden van de lange zijde smalle wit linnen bandjes, gedragen door jongen of meisje.

Identificatie
Titel
Hullekap voor kind
Objectnummer
003474
Objectcategorie
Textiel
Objecttype
  • hullekap
    Mutsonderdeel in de vorm van een driekantig dun doekje.
  • kinderkleding
    Clothing designed for or worn by children; often used in commercial contexts. (AAT)Kleding ontworpen voor of gedragen door kinderen; vaak gebruikt in commerciële contexten. (AAT)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-10239
Werk
Breedte
20 cm
Lengte
40 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Datering
Materiaal
  • katoen
    Textiel gemaakt van katoenvezels. (Toegepaste Kunst Project, RKD)
Aankoop & Licentie
Verworven
aankoop 27 september 1951
Licentie
BY-SA
Locaties
  • Marken
  • Groningen
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Wim Zandbergen