Datering

Bakenlood

Het getal 90 cent staat voor de waarde aanduiding. Hoewel enkele plaatsen daarvan afweken was 18 stuiver de gebruikelijke prijs voor een dergelijk loodje. Een bakenlood is de benaming voor loden penninkjes die hoogstwaarschijnlijk gediend hebben als bewijs van betaling van het bakengeld, een heffing opgelegd aan schippers ter bekostiging van de vuurbakens langs de kust. Herkomst en gebruik van dit bakenlood zijn vooralsnog onbekend.

Enkelzijdig loodje met tekst: 90 C - S.S. - 1832.

Identificatie
Titel
Bakenlood
Objectnummer
021875
Objectcategorie
Edele metalen
Objecttype
  • bakengeld
    Het geld dat door inkomende en uitgande schepen betaald wordt voor het onderhoud van de bakens; als bewijs voor betaling wordt een loden penninkje (bakenlood, vroonlood enz.) uitgegeven.
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-12180
Over
Onderwerpen
  • Baken
    Lichten, elektronische apparaten of andere middelen die herkenbare signalen uitzenden die te maken hebben met hun ligging. Ze begeleiden of waarschuwen zeevaarders of piloten van vliegtuigen of schepen. (AAT-Ned)
Vervaardiging
Datering
Materiaal
  • lood
    Te gebruiken voor het zuivere metaalelement met het symbool Pb en het atoomnummer 82; het metaal is zacht, kneedbaar en vaalgrijs van kleur. Ook te gebruiken voor het metaal wanneer het wordt bewerkt en gevormd om, meestal in combinatie met andere stoffen, verscheidene voorwerpen en materialen te maken. (Archeological Base Register)
Aankoop & Licentie
Verworven
aankoop 28 maart 1992
Licentie
BY-SA
Locaties
  • Sneek
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Wim Zandbergen

Reacties

  • Allex Kussendrager 6 maanden geleden

    Dit is een bakenlood van Strijen Sas. Zie www.loodjes.nl voor een uitvoerige omschrijving.