Datering

Lantaarnlood

Twee lantaarnloodjes uit Enkhuizen, enkelzijdig geslagen. 5289/a. In het archief van Enkhuizen bevindt zich een Notificatie uit 1736 aan alle schippers die de haven van Enkhuizen binnenliepen, dat zij jaarlijks een vuurlood moesten aanschaffen, zowel binnenschepen als zeeschepen. Dit was voor de dekking van de kosten van de lantaarns op het Deensehoofd dat op verzoek van de binnenschippers in 1736 was opgericht. Het lantaarngeld; bedroeg 8 stuivers per jaar.

Vz: excentrisch is een eenvoudig wapen van Enkhuizen (drie haringen) afgebeeld daarnaast de laatste cijfers van het jaartal: 13. 5289/b Vz: gelijk aan 5289/a: het wapen van Enkhuizen (drie haringen) en het jaartal 17. Er zit een scheur in de rand en een gaatje in het lood. Munt b ligt op d4_kG_p4_L03.6f

Identificatie
Titel
Lantaarnlood
Objectnummer
005289
Objectcategorie
Edele metalen
Objecttype
  • bakengeld
    Het geld dat door inkomende en uitgande schepen betaald wordt voor het onderhoud van de bakens; als bewijs voor betaling wordt een loden penninkje (bakenlood, vroonlood enz.) uitgegeven.
  • penning
    Oude term voor muntstuk. Tegenwoordig de algemene benaming voor een op een muntstuk gelijkend voorwerp dat in woord en beeld herinnert aan bijvoorbeeld een bepaalde gebeurtenis (gedenkpenning), aan een speciale devotie (devotiepenning) of dient als teken van lidmaatschap (verenigingspenning).
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-14672
Vervaardiging
Datering
Materiaal
  • lood
    Te gebruiken voor het zuivere metaalelement met het symbool Pb en het atoomnummer 82; het metaal is zacht, kneedbaar en vaalgrijs van kleur. Ook te gebruiken voor het metaal wanneer het wordt bewerkt en gevormd om, meestal in combinatie met andere stoffen, verscheidene voorwerpen en materialen te maken. (Archeological Base Register)
Aankoop & Licentie
Verworven
schenking 7 april 1956
Licentie
BY-SA
Locaties
  • Enkhuizen
  • Amsterdam
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Picturae , Wim Zandbergen , Wim Zandbergen