Datering
Maker Johan Hendrik van Mastenbroek

De bakens aan de Blinde Geul

De Blinde Geul was naast het Gaatje, de Vlieter en de Middelgronden één van de vier sluitgaten die bij de aanleg van de Afsluitdijk gedicht moest worden. Bebakening van de nieuwe dijkvakken was belangrijk voor de scheepvaart. Voorstelling van dijkaanleg met een lage horizon. Op de voorgrond de dijk in aanbouw, met enkele dijkwerkers aan het werk en rechts twee bakens. Links van de dijk is het water weergegeven, met een aantal schepen waarop hijskranen en enkele schepen met rokende schoorstenen.

Gedetailleerde beschrijving

Voorstelling van dijkaanleg met een lage horizon. Op de voorgrond de dijk in aanbouw, met enkele dijkwerkers aan het werk en rechts twee bakens. Links van de dijk is het water weergegeven, met een aantal schepen waarop hijskranen en enkele schepen met rokende schoorstenen. Boven het geheel is een imposante wolkenlucht voorgesteld. Gemerkt en gedateerd: r.o. in grijze verf: JH van Mastenbroek 1931. Versozijde: m.b. op spieraam een etiket met handgeschreven in zwarte inkt (vermoedelijk in het handschrift van de kunstenaar): De bakens aan de Blinde Geul / (Zuiderzeewerken) / JH van Mastenbroek l.b. op spieraam oud reknr. m.b. op spieraam inv.nr. l.b. op spieraam handgeschreven etiket met in zwarte inkt: 3 r.b. op spieraam in potlood: 33 r.o. op spieraam in potlood: 11 l.o. op spieraam in potlood: 22 l.b. op spieraam in potlood: 44 r.b. m.o. op spieraam in potlood: 50 x 70 r.o. op spieraam in potlood: ingepakt / papier l.o. op spieraam in potlood: 40 r.b. op spieraam in potlood [onleesbaar] r.m. op lijst in blauw potlood: 12 / 12. LIJST: Hout, ZZM lijst, l.b. open verstek.

Identificatie
Titel
De bakens aan de Blinde Geul
Objectnummer
001429
Objectcategorie
Schilderkunst
Objecttype
 • schilderij
  Geschilderde voorstellingen op panelen of opgespannen doek, meestal van draagbaar formaat. Vooral te onderscheiden van 'muurschilderingen' en 'verluchtingen' in manuscripten.Geschilderde voorstellingen op panelen of opgespannen doek, meestal van draagbaar formaat. Vooral te onderscheiden van 'muurschilderingen' en 'verluchtingen' in manuscripten. (AAT-Ned)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-365
Over
Onderwerpen
 • Zuiderzeewerken
 • baken
  Lichten, elektronische apparaten of andere middelen die herkenbare signalen uitzenden die te maken hebben met hun ligging. Ze begeleiden of waarschuwen zeevaarders of piloten van vliegtuigen of schepen. (AAT-Ned)
Werk
Breedte
70.5 cm
Hoogte
50.5 cm
Diepte
7.0 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Maker
 1. Johan Hendrik van Mastenbroek (vervaardiger)
Datering
Materiaal
 • olieverf
  Een verfstof waarin drogende olie als drager voor het pigment fungeert. (AAT-Ned)
 • doek (materiaal)
  Doek is een geweven textielen stof. (Wikipedia)
Techniek
 • geschilderd
  Schilderen: oppervlakkige behandeling, bestaande uit het aanbrengen van één of meer verflagen.
Aankoop & Licentie
Verworven
schenking 1 januari 1949
Licentie
BY-SA
Locaties
 • Afsluitdijk
 • Den Haag
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Picturae
schilder, etser, tekenaar, aquarellist

Johan Hendrik van Mastenbroek

Rotterdam, 4 december 1875 – 16 november 1945
Lees meer
RKD

Trefwoorden