Datering

Rouwkostuum Marker vrouw Maritje

Dit kostuum is de daagse dracht van Maritje Teerhuis. Sinds het overlijden van haar zoon in 1960 is zij de rest van haar leven in zware rouw gebleven. De rouw is zichtbaar in allerlei details in de kleding, vooral in het zwart van de mouwen en van de baaf (borstlap). De zogenaamde ‘ronde kap’ op het hoofd, heeft niet de gebruikelijke versiering met borduurwerk maar een eenvoudig kantje en een ondoorzichtige muts. De kledingstukken zijn gemerkt met de initialen MI, naar haar vader, Maritje Jaaps, ofwel Maritje Boneveld-Teerhuis . De levensloop van Maritje is verbeeld in het wandkleed ‘Tot Stof’ van rENs dat te zien is in deze zaal.

Identificatie
Titel
Rouwkostuum Marker vrouw Maritje
Objectnummer
K020
Objectcategorie
Textiel
Objecttype
  • kleding
    Bedekking van de romp, ledematen, handen, voeten en hoofd voor de warmte, mode, of om bedekken naaktheid. Het sluit over het algemeen andere voorwerpen die onder 'kostuum'vallen zoals sieraden, kronen en andere accessoires die puur decoratief of symbolisch zijn en geen praktische functie hebben, uit. (AAT-Ned)Kleding is textiel en aanverwante zaken gemaakt om het menselijk lichaam te bedekken. Meestal worden gewone kledingstukken bedoeld. (Conservation Dictionary)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-117271
Vervaardiging
Datering
Materiaal
  • wol
    Stof gemaakt van dierenhaar. (bouwmaterie)
  • katoen
    Textiel gemaakt van katoenvezels. (Toegepaste Kunst Project, RKD)
  • kunstzijde
    Kunstzijde is de verouderde benaming voor rayon, tegenwoordig meestal aangeduid met de modernere naam viscose. Het is een kunstmatig vervaardigde vezel op basis van een natuurlijke grondstof, cellulose, die bijvoorbeeld wordt gewonnen uit houtpulp. (Wikipedia)
Aankoop & Licentie
Licentie
Alle rechten voorbehouden
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Wim Zandbergen

Trefwoorden