Datering
Maker Friedrich Kallmorgen

Rokende visser, Volendam

Rokende visser, Volendam. De visser staat ten voeten uit en leunt tegen de deuropening van zijn houten schuur. Binnen links een ton met wilgen duigen. Buiten liggen twee manden waarvan er een met nummer 32 en een houten (speet)bak. De visser draagt een Volendams kostuum met wijde broek die deels versteld is met stukken blauwe stof. Hij draagt een platte pet en klompen. Op de voorgrond een straatje met klinkers, daarachter een sloot en op de achtergrond een weide landschap waarboven een Hollandse wolkenlucht.

Gedetailleerde beschrijving

Schilderij in olieverf op doek van een rokende visser in Volendam door Friedrich Kallmorgen. De visser staat ten voeten uit en leunt tegen de deuropening van zijn houten schuur. Binnen links een ton met wilgen duigen. Buiten liggen twee manden waarvan er een met nummer 32 en een houten (speet)bak. De visser draagt een Volendams kostuum met wijde broek die deels versteld is met stukken blauwe stof. Hij draagt een platte pet en klompen. Op de voorgrond een straatje met klinkers, daarachter een sloot en op de achtergrond een weide landschap waarboven een Hollandse wolkenlucht. Het schilderij zit in een houten lijst met decoraties.

Identificatie
Titel
Rokende visser, Volendam
Objectnummer
027403
Objectcategorie
Schilderkunst
Objecttype
  • schilderij
    Geschilderde voorstellingen op panelen of opgespannen doek, meestal van draagbaar formaat. Vooral te onderscheiden van 'muurschilderingen' en 'verluchtingen' in manuscripten.Geschilderde voorstellingen op panelen of opgespannen doek, meestal van draagbaar formaat. Vooral te onderscheiden van 'muurschilderingen' en 'verluchtingen' in manuscripten. (AAT-Ned)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-115129
Over
Onderwerpen
  • Visserijactiviteit
    Een bepaalde werkzaamheid, verrichting of gebeurtenis m.b.t. de visserij.
Werk
Breedte
60 cm
Hoogte
80 cm
Diepte
9 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Maker
  1. Friedrich Kallmorgen (vervaardiger)
Datering
Materiaal
  • olieverf
    Een verfstof waarin drogende olie als drager voor het pigment fungeert. (AAT-Ned)
  • doek (materiaal)
    Doek is een geweven textielen stof. (Wikipedia)
  • hout
    Hout is een bouwmateriaal, afkomstig van boomstammen en -takken. Naast merg, spint en schors vormt het daarvan het voornaamste bestanddeel. Ten noorden van de Alpen is hout van oudsher het belangrijkste bouwmateriaal. Onderscheiden worden naaldhout van naaldbomen (dennen, grenen, vuren) en loofhout van loofbomen (eiken, beuken enz.). De stammen werden meestal in het groeigebied gekantrecht en per vlot of in een schip over water vervoerd. De houthandel en -nijverheid concentreerden zich in Nederland vooral in Dordrecht, Amsterdam, Deventer en later ook in de Zaanstreek. Voor regionaal gebruik concentreerde de houthandel zich ook in plaatsen als ’s-Hertogenbosch, Schoonhoven en Tiel. (Haslinghuis)
Techniek
  • Geschilderd
    Schilderen: oppervlakkige behandeling, bestaande uit het aanbrengen van één of meer verflagen.
Aankoop & Licentie
Verworven
aankoop 1 december 2018
Licentie
BY-SA
Locaties
  • Volendam
  • Düsseldorf
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Wim Zandbergen , Wim Zandbergen

, –

Trefwoorden