Datering
Maker Anthonie Pieter Schotel

Volendam, Uitzeilende botter

Dit schilderij toont een botter die de haven van Volendam uitzeilt. Links is nog een gedeelte van een steiger zichtbaar. Rechts aan de horizon zijn de contouren van de begroeiing en de bebouwing van het eiland Marken waar te nemen. Als men het schilderij van verschillende kanten beschouwt, lijkt de botter nu weer naar links, dan weer naar rechts uit tezeilen.

Links is een gedeelte van een steiger zichtbaar. Een botter zeilt met fok en grootzeil richting horizon. Twee mannen in het schip. Links van het schip twee zeilen aan de horizon. Rechts aan de horizon contouren van begroeiing en bebouwing (Marken). Opschriften/merken: r.o. grijze verf 'A.P. Schotel'; Versozijde niet beschreven i.v.m. opstelling zaal. LIJST: Hout, geprofileerd.

Identificatie
Titel
Volendam, Uitzeilende botter
Objectnummer
023527
Objectcategorie
Schilderkunst
Objecttype
 • schilderij
  Geschilderde voorstellingen op panelen of opgespannen doek, meestal van draagbaar formaat. Vooral te onderscheiden van 'muurschilderingen' en 'verluchtingen' in manuscripten.Geschilderde voorstellingen op panelen of opgespannen doek, meestal van draagbaar formaat. Vooral te onderscheiden van 'muurschilderingen' en 'verluchtingen' in manuscripten. (AAT-Ned)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-974
Over
Onderwerpen
 • Zeegezicht
  Schilderij, schildering of paneel dat de zee, al dan niet gestoffeerd met schepen, tot hoofdonderwerp heeft.
 • Botter
  Vissersvaartuig van vooral het zuidelijke deel van de Zuiderzee. Viste in het bijzonder met sleepnetten en met kuilnetten. De botter had een licht V-vormig vlak met een even uitspringende kiel, hoekige kimmen en een bol openvallend, gladboordig beplankt boord. De lichtgebogen voorsteven viel vrij sterk naar voren, de rechte achtersteven had een nogal sterke valling. Het voorschip was bol, maar niet vol gebouwd en sterk geveegd, evenals het slank gebouwde achterschip. De botter had een hoge kop. Het voorschip was gedekt tot aan de mast. Daarachter bevindt zich het ruim waarin bij visbotters een grote bun stond. Botters hadden verschillende kenmerken naargelang hun herkomst. (MARDOC)Een middelgroot vissersschip met een relatief hoge voorsteven en een laag open achterschip. (Licht aan boord (2010))
Werk
Breedte
175.0 cm
Hoogte
145.0 cm
Diepte
5.0 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Maker
 1. Anthonie Pieter Schotel (vervaardiger)
Datering
Materiaal
 • olieverf
  Een verfstof waarin drogende olie als drager voor het pigment fungeert. (AAT-Ned)
 • doek (materiaal)
  Doek is een geweven textielen stof. (Wikipedia)
Techniek
 • Geschilderd
  Schilderen: oppervlakkige behandeling, bestaande uit het aanbrengen van één of meer verflagen.
Aankoop & Licentie
Verworven
legaat 1 mei 1976
Licentie
BY-SA
Locaties
 • Volendam
 • Baarn
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Picturae

, –

Trefwoorden