Datering
Maker Harmen Sul

Kermis te Volendam

Kermis te Volendam. Naast de gebruikelijke kermisattracties is er in Volendam ook een 'spullenbeurs'. Deze kraampjes met donutballen, snoep, cake, gebak, vis en feestspullen hebben van oudsher een plekje op de Dijk. Naarmate het aantal activiteiten, waaronder muziekuitvoeringen, toenam, werden de kramen verplaatst naar de Zeestraat en het aangrenzende Europaplein. De Spullenkermis maakt nog steeds deel uit van de Volendamse beurs.

Gedetailleerde beschrijving

Gezicht in een straat waarin een aantal kermiskramen opgesteld is. In de straat zijn veel mensen in Volendammer dracht voorgesteld bij deze kramen, waar onder een groot aantal kinderen. Ter weerszijden staan huizen aan de straat, die deels schuil gaan achter de kermiskramen. Middenvoor is een vrouw in Volendammer dracht weergegeven, die in het midden van de straat loopt. Zij is recht van voren gezien en houdt een doosje of potje onder de rechter arm geklemd. Rechts op de voorgrond zijn drie jongens bij een kermiskraam te zien. Rechts achter de vrouw middenvoor is een tweede vrouw voorgesteld, met aan de hand een meisje. Beide zijn op de rug gezien. Rechts van deze twee staan meisjes bij een kermiskraam. Verder naar achteren zijn meer personen voorgesteld, ondermeer spelende kinderen en een meisje met een pop.; Het geheel is in tamelijk felle kleuren geschilderd en door de scherpe schaduwen wordt gesuggereerd dat de zon fel schijnt.; Gemerkt: r.o. in rood-bruine verf: HARMEN SUL / 1922.; Versozijde: l.b. op spieraam oud reknr.; l.b. op spieraam inv.nr. LIJST; Geen. Doek: plooien, scheurtje, verflaag: barsten, krassen, lacunes.; vernislaag: mat, esthetisch storend (vuil), spieraam: spieen ontbreken (8).

Identificatie
Titel
Kermis te Volendam
Objectnummer
007391
Objectcategorie
Schilderkunst
Objecttype
 • schilderij
  Geschilderde voorstellingen op panelen of opgespannen doek, meestal van draagbaar formaat. Vooral te onderscheiden van 'muurschilderingen' en 'verluchtingen' in manuscripten.Geschilderde voorstellingen op panelen of opgespannen doek, meestal van draagbaar formaat. Vooral te onderscheiden van 'muurschilderingen' en 'verluchtingen' in manuscripten. (AAT-Ned)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-17186
Over
Onderwerpen
 • Stads- en dorpsgezicht
  In de Erfgoedwet staan stads- en dorpsgezichten omschreven als: 'Groepen van onroerende zaken die van algemeen belang zijn wegens hun schoonheid, hun onderlinge ruimtelijke of structurele samenhang dan wel hun wetenschappelijke of cultuurhistorische waarde en in welke groepen zich één of meer monumenten bevinden'.Een beschermd stads- of dorpsgezicht is een gebied binnen een stad of dorp met een bijzonder cultuurhistorisch karakter. Door deze bescherming blijft het cultuurhistorische karakter behouden. In Nederland zijn er ruim 450 van deze beschermde gebieden.Groepen van onroerende zaken, van algemeen belang vanwege hun schoonheid, onderlinge ruimtelijke of structurele samenhang, wetenschappelijke of cultuurhistorische waarde en in welke groepen zich een of meer monumenten bevinden
 • Klederdracht
  Met klederdracht of streekdracht (kortweg: dracht) wordt bedoeld de traditionele kleding die in gemeenschappen gedragen wordt of werd door een groot deel van de bevolking. Deze kleding maakt deel uit van de streekgebonden folklore en de geschiedenis ervan wordt vaak gedocumenteerd in volkenkundige en streekmusea. Klederdrachten worden in sommige streken nog in ere gehouden, in het bijzonder tijdens feestdagen en bijzondere ceremonies zoals oogstdankfeesten, oktoberfeesten, schuttersfeesten, optochten en folkloristische dansvoorstellingen. (Wikipedia)
Werk
Breedte
80.4 cm
Hoogte
64.0 cm
Diepte
5.5 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Maker
 1. Harmen Sul (vervaardiger)
Datering
Materiaal
 • katoen
  Textiel gemaakt van katoenvezels. (Toegepaste Kunst Project, RKD)
 • verf
  Iedere dispersie van een pigment in een oplosmiddel van water, olie of een andere organische stof. (AAT-Ned)
Aankoop & Licentie
Verworven
aankoop 10 september 1962
Licentie
BY-SA
Locaties
 • Volendam
 • Volendam
 • Tiel
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
N.J. Steltenpool , Wim Zandbergen

Trefwoorden