Datering
Maker onbekend

West-Friese hul met afbeelding van een zeilschip

De linnen hul veranderde in West-Friesland in de loop van de negentiende eeuw in een muts van geborduurde tule met kantstrook die licht gesteven en geplooid werd. De geborduurde hul was een halffabricaat dat genaaid op een stuk blauw papier werd geleverd. Dit heette de hullebrief. In West-Friesland maakte een kappennaaister er vervolgens een hul van. Op deze hul staan aan de zijkanten een geborduurd zeilschip en florale motieven. Aan de voorzijde van deze hul loopt een brede strook machinale kant.

Bol van stiptule. Langs achternaad smalle geborduurde rand met fijne takjes en bloemetjes. Smal tussenveld. Langs voorrand een breed borduursel met florale motieven en een zeilschip. Voorrand van fijn gaas en brede machinale kant eidigt ca 3cm boven de zoom. Tunnel voor trekbandje is met katoen aangezet. Gesteven en enigszins geplooid.

Identificatie
Titel
West-Friese hul met afbeelding van een zeilschip
Objectnummer
020450
Objectcategorie
Textiel
Objecttype
  • hul
    1. Rechthoekige of driehoekige doek die hoofd en schouders bedekt. Het model was aanvankelijk lang, later korter. 2. In sommige orden en congre-gaties de kap waarop de sluier werd gespeld. Daar vond de inkleding plaats op de huldag en was het ’zich verhullen’ het opzetten van een andere kap.
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-11478
Werk
Breedte
20 cm
Lengte
24 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Maker
  1. onbekend ()
Datering
Materiaal
  • katoen
    Textiel gemaakt van katoenvezels. (Toegepaste Kunst Project, RKD)
Aankoop & Licentie
Verworven
schenking 5 juni 1986
Licentie
BY-SA
Locaties
  • West-Friesland
  • Grootebroek
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Wim Zandbergen