Datering

Hul

Het model van de Urker hul komt overeen met een in de 18de eeuw algemeen gedragen mutsvorm. In de 19de eeuw is de bol nog doorschijnend, daarna is deze van katoen. De aan de strook gaas bevestigde strook Rijsselse kant kan in breedte varieren. Smalle kanten komen de eerste helft van de 19de eeuw meer voor dan nu. Ze werden gedragen door kinderen en door volwassenen als ze eenvoudig gekleed moesten zijn. De laatste halve eeuw worden de kanten sterk gegeeld. Ze worden geplooid op een hulleplooimachine. Door een aantal vrouwen wordt de hul nog altijd gedragen (1994). Veel oude kanten afkomstig uit andere drachten vinden daarom hun weg naar Urk. De kant van deze muts is waarschijnlijk afkomstig van de voorstrook van een knipmuts uit Gelderland of Overijssel.

Hul, katoenen bol, daaraan een brede strook gaas, met daaraan een 3 cm. brede gegeelde machinale kant, met ovale motiefjes. Gaas en kant zijn fijn geplooid. Onder aan de bol twee katoenen trekbandjes.

Identificatie
Titel
Hul
Objectnummer
005152
Objectcategorie
Textiel
Objecttype
  • hul
    1. Rechthoekige of driehoekige doek die hoofd en schouders bedekt. Het model was aanvankelijk lang, later korter. 2. In sommige orden en congre-gaties de kap waarop de sluier werd gespeld. Daar vond de inkleding plaats op de huldag en was het ’zich verhullen’ het opzetten van een andere kap.
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-10138
Werk
Breedte
25 cm
Hoogte
24 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Datering
Materiaal
  • katoen
    Textiel gemaakt van katoenvezels. (Toegepaste Kunst Project, RKD)
Aankoop & Licentie
Verworven
schenking 1 augustus 1955
Licentie
BY-SA
Locaties
  • Urk
  • Enkhuizen
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Wim Zandbergen