Datering
Maker onbekend

Hul

Volendam, vrouw, zondagse dracht. T.o.v. de andere kledingstukken in Volendam heeft de muts zich wel het meest gewijzigd. Omstreeks het midden van de 19e eeuw droegen de vrouwen nog een zg. boomhul. Bejaarde vrouwen droegen daar overheen nog een mansslaapmuts. Rond 1900 werd de boomhul alleen nog maar door enkele oude vrouwen gedragen. De jongere vrouwen droegen van 1850 tot 1900 een hul die in vorm gelijk was aan die van de overige streken in Noord-Holland. Tussen 1905 en 1910 is de Volendammer hul sterk veranderd. Even voor de laatste wereldoorlog kwam de permanent in de mode. Dit bracht ook een verandering teweeg, zowel in model als wel de manier waarop de hul op het hoofd gedragen werd.

Gedetailleerde beschrijving

Getamboereerde tule, schrootjesgaas en echte kloskant, bestaande uit a t/m d, a is een kinderhul van een goedkope kwaliteit, oorlogskwaliteit(1940-1945). De kant wordt kop en bak genoemd. b is vooroorlogs want heeft dichter gaas en een eenvoudige kant, c is een vrouwenhul met lange schroten en kleine bol. De schuif is van gaas omdat na de oorlog geen tule te koop was. Wordt naar achteren gedragen. Jaren 50, d is een communiehul, een vermaakte grote hul met kinderkantje. Communiekantje was vaak kado van oma of tante.

Identificatie
Titel
Hul
Objectnummer
009072
Objectcategorie
Textiel
Objecttype
 • hul
  1. Rechthoekige of driehoekige doek die hoofd en schouders bedekt. Het model was aanvankelijk lang, later korter. 2. In sommige orden en congre-gaties de kap waarop de sluier werd gespeld. Daar vond de inkleding plaats op de huldag en was het ’zich verhullen’ het opzetten van een andere kap.
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-14081
Werk
Breedte
39.0 cm
Lengte
29.0 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Maker
 1. onbekend ()
Datering
Materiaal
 • katoen
  Textiel gemaakt van katoenvezels. (Toegepaste Kunst Project, RKD)
Techniek
 • Geklost (kant)
  Zowel met de hand als machinaal bewerkte kant (textiel).
Aankoop & Licentie
Verworven
schenking 22 juli 1971
Licentie
BY-SA
Locaties
 • Volendam
 • Volendam
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Wim Zandbergen , Wim Zandbergen , Wim Zandbergen