Datering

Hul

De kinderdracht is op Urk aan het begin van de 20ste eeuw al aan het verdwijnen. Na 1930 dragen ze het kostuum alleen nog bij bijzondere gelegenheden en dan alleen de oorijzerdracht. Vanaf het 6de jaar kon een meisje, afhankelijk van de draagkracht van de ouders, een oorijzer dragen op zon en feestdagen. De meisjeshul met een bol van geborduurde tule is een verschijnsel na 1930. Oorspronkelijk was de ondermuts geborduurd en de bol van de hul doorschijnend. De smalle kant werd aan het begin van deze eeuw veel in Urk gedragen, maar is nu zeldzaam.

Rand: Smalle Beverse kloskant ofwel Rijsselse kant (vliegend hart) bol: geborduurde tule,Lierse kant, Marly gaas. Aan de bol van geborduurde tule is eenrand van gaas bevestigd met daaraan een smal eenvoudig kantje, gegeeld en zeer fijn geplooid. In de nek een trekbandje.

Identificatie
Titel
Hul
Objectnummer
004790 /a
Objectcategorie
Textiel
Objecttype
 • hul
  1. Rechthoekige of driehoekige doek die hoofd en schouders bedekt. Het model was aanvankelijk lang, later korter. 2. In sommige orden en congre-gaties de kap waarop de sluier werd gespeld. Daar vond de inkleding plaats op de huldag en was het ’zich verhullen’ het opzetten van een andere kap.
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-14377
Werk
Breedte
19 cm
Hoogte
22 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Datering
Materiaal
 • katoen
  Textiel gemaakt van katoenvezels. (Toegepaste Kunst Project, RKD)
Techniek
 • Borduren
  Verwijst naar het procedé waarbij een naald en een draad of een dunne metaaldraad worden gebruikt voor het stikken van decoratieve patronen in stof, leer, papier of ander materiaal. Gebruik 'brocheren' voor de techniek van het aanbrengen van inslagpatronen, waarmee verhoogde patronen worden ingeweven in een geweven stof.
Aankoop & Licentie
Verworven
aankoop 15 juni 1954
Licentie
BY-SA
Locaties
 • Urk
 • Urk
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Wim Zandbergen