Datering
Vervaardiger onbekend

Hul, muts voor een vrouw

De muts heeft de vorm van een hul, een mutsvorm die tot ver in de twintigste eeuw in de klederdracht is blijven bestaan. Deze hul heeft een witte, linnen bol. De voorstrook van zeven centimeter brede, Hollandse kloskant met bloemmotief, loopt aan de zijkanten uit in een punt met een zoompje dat smal toeloopt. Aan de rechterbinnenzijde, op de zoom van de bol staat de letter ‘E’ in rode kruissteek. De hul is afkomstig uit de nalatenschap van de Enkhuizer families Buyskes en Van Romond.

Muts, type hul. Witte linnen bol. Voorstrook van 7cm brede Hollandse kant loopt aan de zijkanten uit in een punt met zoompje dat smal toeloopt. In de nek een trekbandje. Aan de rechterbinnenzijde op de zoom van de bol de letter E in rode kruissteek. Patroon van de kant: Middenvoor en aan beide zijkanten een ovaal waarbinnen bloempatronen, geflankeerd door een tak met bloem.

Identificatie
Titel
Hul, muts voor een vrouw
Objectnummer
B001399
Objectcategorie
Textiel
Objecttype
  • hul
    1. Rechthoekige of driehoekige doek die hoofd en schouders bedekt. Het model was aanvankelijk lang, later korter. 2. In sommige orden en congre-gaties de kap waarop de sluier werd gespeld. Daar vond de inkleding plaats op de huldag en was het ’zich verhullen’ het opzetten van een andere kap.
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-15736
Werk
Hoogte
30.0 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Vervaardiger
  1. onbekend
Datering
Materiaal
  • linnen
    Linnen is textiel gemaakt van de vezels van vlas; het wordt onder meer gebruikt als drager voor schilderijen.
Verwerving en licentie
Verworven
bruikleen 20 juni 1994
Copyright
BY-SA
Locaties
  • Enkhuizen
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Wim Zandbergen