Datering
Maker Johan Briedé

Paalwering bij Schokland

De bodemgesteldheid, voornamelijk veen, van het eiland Schokland maakte het tot een voortdurende prooi van de golven van de Zuiderzee. Opgravingen in de drooggelegde Noordoostpolder legden een stelsel van oude dijken bloot waaruit bleek dat het eiland eens veel groter moest zijn geweest. De afslag van de oevers werd tegengegaan door rond het eiland paalschermen te plaatsen. Het voortdurend gevaar voor doorbraken en afslag van de kust leidde uiteindelijk tot de ontruiming van het eiland op last van de overheid in 1859. De bewoners verhuisden naar verschillende kustplaatsen, waaronder Kampen. In deze plaats herinnert de Schokkersbuurt nog aan deze volksverhuizing.

Gedetailleerde beschrijving

Gezicht op een palenrij van linksonder naar rechtsboven, hiervoor staan in de grond kortere palen (resten van een eerdere palenrij?). Achter de palenrij, rechts op het doek is gras met rode bloemen. Rechts op het doek, langs de palenrij loopt een pad. Rechtbovenin het doek is de horizon te zien en een klein stukje Zuiderzee, daar zeilt een botter. In de linkerbovenhoek vliegen enkele meeuwen.; Het doek is opgebouwd uit allemaal kleine streepjes waardoor het doek pointilistisch aandoet. Gemerkt: r.o. grijze verf 'Briede 1930'; Versozijde: Spieraam l.b. rode stift 'R-72-', r.b. potlood '4/1930', l.o. blauwe inkt 'ZZM 1950 2112', middenspie briefje potlood 'B Enkhuizen'. LIJST: Hout, geprofileerd, goudkleurig.; Lijst werd aangeschaft in 1992.

Identificatie
Titel
Paalwering bij Schokland
Objectnummer
002112
Objectcategorie
Schilderkunst
Objecttype
  • schilderij
    Geschilderde voorstellingen op panelen of opgespannen doek, meestal van draagbaar formaat. Vooral te onderscheiden van 'muurschilderingen' en 'verluchtingen' in manuscripten.Geschilderde voorstellingen op panelen of opgespannen doek, meestal van draagbaar formaat. Vooral te onderscheiden van 'muurschilderingen' en 'verluchtingen' in manuscripten. (AAT-Ned)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-11068
Over
Onderwerpen
  • Landschap (voorstelling)
    Schilderij dat een landschap tot onderwerp heeft. In een landschap dat het hele beeld lijkt te beheersen, kan in de verte een minutieuze religieuze scène zijn geschilderd. Een bekend voorbeeld hiervan is De Vlucht naar Egypte. De titel van het doek heeft dan betrekking op dit onderwerp.
  • Paalscherm
Werk
Breedte
80.3 cm
Hoogte
58.3 cm
Diepte
5.0 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Maker
  1. Johan Briedé (vervaardiger)
Datering
Materiaal
  • doek (materiaal)
    Doek is een geweven textielen stof. (Wikipedia)
  • olieverf
    Een verfstof waarin drogende olie als drager voor het pigment fungeert. (AAT-Ned)
Techniek
  • Geschilderd
    Schilderen: oppervlakkige behandeling, bestaande uit het aanbrengen van één of meer verflagen.
Aankoop & Licentie
Verworven
bruikleen 26 oktober 1950
Licentie
BY-SA
Locaties
  • Schokland
  • Schokland
  • Laren
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Picturae

, –

Trefwoorden