Datering
Vervaardiger Jacobus van Dijck

West-Friesche melkmeid

West-Friesche melkmeid

Uitgebreide beschrijving

Op de voorgrond een staande jonge vrouw, hele figuur, op de linker zij gezien. De vrouw heeft het hoofd naar de toeschouwer gedraaid waardoor het gezicht en-face is voorgesteld. De vrouw heeft een koperen melkkan aan de linker arm hangen, het deksel van de kan heeft ze in de rechter hand. Links van de vrouw staat een houten handkar waarin een tweede koperen melkkan en een kan van keramiek zijn voorgesteld, de rest van de kar is opgevuld met stro. Links naast de kar staat een rieten mand waarin stro te zien is. De vrouw is gekleed in een gestreepte rok en een wit schort, een gestreept jakje en een gebloemde omslagdoek. Op het hoofd draagtde vrouw een kanten kap met daar over een rieten hoedje. De vrouw draagt muilen aan de voeten. Op de achtergrond is rechts van de vrouw een hekwerk en struikgewas voorgesteld. Links achter de handkar is een heuvelachtig landschap gesuggereerd met enkele huizen en een kerktoren.; Gemerkt en gedateerd: r.o. in bruine verf: J: Van Dyck / 1844. Versozijde: r.b. op paneel in potlood: West-Friesche melkmeid / door J. van Dijck / geb. 1817; m.b. op paneel inv.nr.; l.b. op lijst oud reknr.Hout, ZZM lijst. Titel: op versozijde in potlood vermeld, paneel: uit een stuk, verflaag: lacunes, vernislaag: glanzend/onegaal/vergeeld, inlijsting: goed.

Identificatie
Titel
West-Friesche melkmeid
Objectnummer
005125
Objectcategorie
Schilderkunst
Objecttype
 • schilderij
  Geschilderde voorstellingen op panelen of opgespannen doek, meestal van draagbaar formaat. Vooral te onderscheiden van 'muurschilderingen' en 'verluchtingen' in manuscripten.Geschilderde voorstellingen op panelen of opgespannen doek, meestal van draagbaar formaat. Vooral te onderscheiden van 'muurschilderingen' en 'verluchtingen' in manuscripten. (AAT-Ned)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-8975
Over
Trefwoorden
 • landschap (voorstelling)
  Schilderij dat een landschap tot onderwerp heeft. In een landschap dat het hele beeld lijkt te beheersen, kan in de verte een minutieuze religieuze scène zijn geschilderd. Een bekend voorbeeld hiervan is De Vlucht naar Egypte. De titel van het doek heeft dan betrekking op dit onderwerp.
 • portret
  Voorstellingen van personen; gebruik 'figuren (voorstellingen)' voor voorstellingen van denkbeeldige of mythologische figuren. (AAT-Ned)
 • klederdracht (Westfriesland)
 • melkkan
  Te gebruiken voor houders bedoeld om melk te bevatten en te serveren, vooral voor middelgrote kannen met een handvat en een tuit of schenkopening, soms ook voorzien van een deksel; gewoonlijk gemaakt als onderdeel van een theeservies; oorspronkelijk uit het begin van de 18de eeuw. Gebruik ‘roomkannen’ voor houders, meestal kleine kannen, voor het bewaren en serveren van room. (AAT-Ned)
Werk
Breedte
37.3 cm
Hoogte
48.1 cm
Diepte
7.0 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Vervaardiger
 1. Jacobus van Dijck (vervaardiger)
Datering
Materiaal
 • eikenhout
  Eiken is het hout van de Quercus robur. Het hout is hard en goed bestand tegen water. Het is in Noord-Europa op grote schaal gebruikt in de bouw, voor schepen, meubels en panelen. (Conservation Dictionary)Eikenhout is het hout van de eikenboom. Eikenhout is een zeer duurzame houtsoort met wijde poriën, en met brede glinsterende spiegels wanneer het dosse gezaagd is. Het is belangrijk materiaal voor balken, kappen, kozijnen, deuren, betimmeringen e.d.. Tot in de 17e zeer algemeen toegepast, tegenwoordig door schaarste kostbaar en als timmerhout vrijwel geheel door naaldhout verdrongen. Het laat zich goed besnijden en is daarom geschikt voor het maken van meubels. Voor betimmeringen gebruikte men graag wagenschot en gekloofde planken. Eikenhout werd doorgaans aangeduid naar de plaats van herkomst of naar de doorvoerhaven: bv. Deventer hout, Zutphense planken, Hasselts hout (aangevoerd langs de Overijsselse Vecht), Rijns eiken, Wezels hout (langs de Lippe, Ruhr en Rijn aangevoerd), Brabants hout. Noords eikenhout kwam uit Noord-Duitsland en de Oostzeelanden. In Oost-Nederland werd veel inlands eiken verwerkt. Thans is er in hoofdzaak Frans, Westfaals en Slavonisch eiken in de handel. (Haslinghuis)
 • olieverf
  Een verfstof waarin drogende olie als drager voor het pigment fungeert. (AAT-Ned)
Techniek
 • geschilderd
  Schilderen: oppervlakkige behandeling, bestaande uit het aanbrengen van één of meer verflagen.
Verwerving en licentie
Verworven
aankoop 9 juni 1955
Copyright
BY-SA
Locaties
 • West-Friesland
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Wim Zandbergen
schilder, tekenaar, etser, docent aan academie

Jacobus van Dijck

Waalwijk, 10 september 1817 – Oisterwijk, 25 april 1896
Lees meer
RKD

Trefwoorden