Datering
Maker George Marinus Tamson

Molen van Appel te Enkhuizen

Molen van Appel te Enkhuizen

Gedetailleerde beschrijving

Een weg lopend van voor naar linksachter, aan beide kanten is gras, links een hooiberg, rechts een hekwerk met daarachter een schuur. Rechts van het midden staat een grote groen molen, de bovenste wiek wordt afgesneden door het beeldvlak. Aan de linkerkant van de molen staat een hekje waarachter het dak van een achterliggende dijk te zien is.; Gemerkt r.o. zwarte verf 'G.M. Tamson'; Versozijde: lijst l.b. rode stift 'R -176-', paneel l.b. witte verf 'ZZM -9283-', l.m. wit briefje potlood 'G...(?) Molen 7 6,2 3' LIJST: Hout, vuren, goudverf beschilderd. Op de achterzijde staat de titel beschreven als "Molen".

Identificatie
Titel
Molen van Appel te Enkhuizen
Objectnummer
009283
Objectcategorie
Schilderkunst
Objecttype
  • schilderij
    Geschilderde voorstellingen op panelen of opgespannen doek, meestal van draagbaar formaat. Vooral te onderscheiden van 'muurschilderingen' en 'verluchtingen' in manuscripten.Geschilderde voorstellingen op panelen of opgespannen doek, meestal van draagbaar formaat. Vooral te onderscheiden van 'muurschilderingen' en 'verluchtingen' in manuscripten. (AAT-Ned)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-15401
Over
Onderwerpen
  • Landschap (voorstelling)
    Schilderij dat een landschap tot onderwerp heeft. In een landschap dat het hele beeld lijkt te beheersen, kan in de verte een minutieuze religieuze scène zijn geschilderd. Een bekend voorbeeld hiervan is De Vlucht naar Egypte. De titel van het doek heeft dan betrekking op dit onderwerp.
  • Molen
    Een molen is een werktuig met uiteenlopende functies. Hij kan dienen tot het vervaardigen van meel, olie, verf enzovoorts, het zagen van hout tot het oppompen van water. Een molen kan worden aangedreven door de wind, water, elektriciteit, de spierkracht van mensen (handmolen, tredmolen) of dieren (rosmolen). (Wikipedia)
Werk
Breedte
21.7 cm
Hoogte
32.0 cm
Diepte
2.5 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Maker
  1. George Marinus Tamson (vervaardiger)
Datering
Materiaal
  • olieverf
    Een verfstof waarin drogende olie als drager voor het pigment fungeert. (AAT-Ned)
Techniek
  • Geschilderd
    Schilderen: oppervlakkige behandeling, bestaande uit het aanbrengen van één of meer verflagen.
Aankoop & Licentie
Verworven
aankoop 22 april 1975
Licentie
BY-SA
Locaties
  • Enkhuizen
  • Hoorn NH
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Wim Zandbergen

, –

Trefwoorden