Datering
Maker François Carlebur

Gezicht op het eiland Marken

Gezicht op het eiland Marken

Gedetailleerde beschrijving

Gezicht op een dorp of werf op het eiland Marken In de voorgrond loopt een watertje van rechtsonder, naar links, naar achteren. Rechts van het watertje ligt het dorp met een grote grijze kerk waarvan de toren hoog boven de rode dakken uitsteekt. In het watertje vaart een boot en over het watertje heen is een lijn gespannen met daaraan kleding. Links in de achtergrond is de zee te zien met daarin allerlei zeilende schepen. Rechts in de voorgrond weilanden met enkele personen in Marker dracht die naar het watertje toelopen.; Gemerkt: r.o. bruine verf 'F. Carlebur'; Versozijde: Lijst m.b. potlood (?) 'Boven', r.b. (?) '594', Spieraam zwarte verf 'ZZM 1966', verder niet beschreven i.v.m. achterkantbescherming. LIJST; Hout, goudkleurig, m. o. een plaatje met zwarte letters "F. Carlebur"

Identificatie
Titel
Gezicht op het eiland Marken
Objectnummer
008219
Objectcategorie
Schilderkunst
Objecttype
  • schilderij
    Geschilderde voorstellingen op panelen of opgespannen doek, meestal van draagbaar formaat. Vooral te onderscheiden van 'muurschilderingen' en 'verluchtingen' in manuscripten.Geschilderde voorstellingen op panelen of opgespannen doek, meestal van draagbaar formaat. Vooral te onderscheiden van 'muurschilderingen' en 'verluchtingen' in manuscripten. (AAT-Ned)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-13601
Over
Onderwerpen
  • Landschap (voorstelling)
    Schilderij dat een landschap tot onderwerp heeft. In een landschap dat het hele beeld lijkt te beheersen, kan in de verte een minutieuze religieuze scène zijn geschilderd. Een bekend voorbeeld hiervan is De Vlucht naar Egypte. De titel van het doek heeft dan betrekking op dit onderwerp.
  • Stads- en dorpsgezicht
    In de Erfgoedwet staan stads- en dorpsgezichten omschreven als: 'Groepen van onroerende zaken die van algemeen belang zijn wegens hun schoonheid, hun onderlinge ruimtelijke of structurele samenhang dan wel hun wetenschappelijke of cultuurhistorische waarde en in welke groepen zich één of meer monumenten bevinden'.Een beschermd stads- of dorpsgezicht is een gebied binnen een stad of dorp met een bijzonder cultuurhistorisch karakter. Door deze bescherming blijft het cultuurhistorische karakter behouden. In Nederland zijn er ruim 450 van deze beschermde gebieden.Groepen van onroerende zaken, van algemeen belang vanwege hun schoonheid, onderlinge ruimtelijke of structurele samenhang, wetenschappelijke of cultuurhistorische waarde en in welke groepen zich een of meer monumenten bevinden
Werk
Breedte
60.5 cm
Hoogte
38.5 cm
Diepte
4.5 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Maker
  1. François Carlebur (vervaardiger)
Datering
Materiaal
  • olieverf
    Een verfstof waarin drogende olie als drager voor het pigment fungeert. (AAT-Ned)
  • doek (materiaal)
    Doek is een geweven textielen stof. (Wikipedia)
Techniek
  • Geschilderd
    Schilderen: oppervlakkige behandeling, bestaande uit het aanbrengen van één of meer verflagen.
Aankoop & Licentie
Verworven
aankoop 4 april 1966
Licentie
BY-SA
Locaties
  • Marken
  • Amsterdam
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Wim Zandbergen

, –

Trefwoorden