Datering
Maker J.W.L. Davidson

Motorschip W.F. van der Wijck

Vanaf het einde van de 19de eeuw schakelden steeds meer schepen over op machinale voortstuwing. Dit dubbelschroefsmotorschip voor passagiers en goederen is gebouwd in 1923 op de werf van de gebroeders Pot te Bolnes. Het werd op 3 september 1923 in de vaart gebracht als reserve-boot op de stoomveerdienst Enkhuizen-Stavoren.

Veerdienst 15-03 Enkhuizen-Stavoren. Reddingsboei met opschrift C. Bosman hoort bij dit model (ZZM 014214).; schaal: 1:50.

Identificatie
Titel
Motorschip W.F. van der Wijck
Objectnummer
014213
Objectcategorie
Schaalmodellen
Objecttype
  • motorvaartuig
    Een vaartuig dat voor de voortstuwing over een verbrandingsmotor kan beschikken, het kan eventueel dus ook met spierkracht of door de wind voortbewogen worden. (debinnenvaart.nl)
  • veerboot
    Een pont is een breed en platboomd, veelal zelfs vlotvormig vaartuig, dekschuit of soortgelijk drijflichaam, van grote vormstabiliteit en met een ruim dekoppervlak, bijv. ingericht en gebruikt als veerpont (om passagiers en voertuigen over een rivier, vaart e.d. te vervoeren). Van de veerpont zijn voor- en achterschip vaak identiek, zodat zonder te keren in beide richtingen gevaren kan worden. In geval van mechanische aandrijving zijn dan meestal aan de beide uiteinden een schroef en roer. In het andere geval werden of worden veerponten d.m.v. zeilen, riemen, boom, ketting of kabel voortbewogen.Schepen die personen, voertuigen of stortgoederen over rivieren, baaien of andere kleine wateren vervoeren, meestal volgens een vast dienstregeling. (aatned.nl)Een veerboot, of veerpont, ook pont of veer genoemd, is een vaartuig dat een verbinding onderhoudt. (Thesaurus landschap)Vaartuig waarmee personen en wagens over rivier of vaart werden over gevaren; deze overzetvaartuigen hadden als regel een schouwachtige gedaante waarbij de heve het mogelijk maakte dat men zonder probleem van het schip op het land kon stappen afrijden. (Verdwenen Schepen (G.J. Schutten, 2004))Veer voor het overzetten van voertuigen en personen. (Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-10901
Werk
Breedte
29 cm
Hoogte
63 cm
Lengte
136 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Maker
  1. J.W.L. Davidson (vervaardiger)
Datering
Materiaal
  • polyurethaan
    Polyurethaan (pur) is een belangrijke familie polymeren, die veel toepassingen kent, zo wordt het onder meer gebruikt als kunstmatig alternatief voor leder. (Wikipedia)
  • hout
    Hout is een bouwmateriaal, afkomstig van boomstammen en -takken. Naast merg, spint en schors vormt het daarvan het voornaamste bestanddeel. Ten noorden van de Alpen is hout van oudsher het belangrijkste bouwmateriaal. Onderscheiden worden naaldhout van naaldbomen (dennen, grenen, vuren) en loofhout van loofbomen (eiken, beuken enz.). De stammen werden meestal in het groeigebied gekantrecht en per vlot of in een schip over water vervoerd. De houthandel en -nijverheid concentreerden zich in Nederland vooral in Dordrecht, Amsterdam, Deventer en later ook in de Zaanstreek. Voor regionaal gebruik concentreerde de houthandel zich ook in plaatsen als ’s-Hertogenbosch, Schoonhoven en Tiel. (Haslinghuis)
Aankoop & Licentie
Verworven
aankoop 1 januari 1982
Licentie
BY-SA
Locaties
  • Enkhuizen
  • Stavoren
  • Ridderkerk
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Picturae , Picturae

Trefwoorden