Datering
Maker P.W. Frobes

Friese boerenmeid staat in de keuken koper te schuren

Friese boerenmeid staat in de keuken koper te schuren

Gedetailleerde beschrijving

Links een staande vrouw, hele figuur, schuin van voren op de rechterzij gezien met het hoofd eveneens 3/4 van rechts. De vrouw staat in een interieur. Rechts van haar is een gootsteen met erboven een kraan voorgesteld. De vrouw heeft een koperen bak met hengsel in de handen. In de gootsteen ligt een een tinnen pot en een doek. Er hangt een doek rechts naast de kraan. Bovenop de uitgemetselde kraan staat een kom van keramiek en een ijzeren rek. Links daarvan hangt een plat vergiet van keramiek. Rechts voor staat voor de gootseen een houten emmer waartegen een deksel en een pook staan. Een tweede pook is in de emmer voorgesteld. Naast deze emmer staat een schotel en aan de andere kant van de gootsteen staat een houten stoof. De; vrouw is gekleed in een rok en schort, een jak met korte mouwen en een langeschoot. Het jak heeft een diepe vierkante halsuitsnijding waarin de vrouw een halsdoek draagt. Rond de nek draagt zij een halssnoer en op het hoofd een muts met een geplooide strook van kant die over het voorhoofd naar achteren hangt. Op de achtergrond is links van de vrouw een deuropening voorgesteld. In de ruimte er achter staat een voorraadton en er hangen een bakje en een doek aan de wand.; Gemerkt: r.m. op de gootsteen in zwarte verf: P.W. Frobes f.; Vresozijde: m. op paneel etiket met gedrukt de tekst: COLLECTIONS / J.J. HIJLKEMA / Aard v/h object / Naam kunstenaar / Datering / Nadere bijzonderh. / Prijs Fl. / No. / J.A. FEITHSTRAAT 17B / GRONINGEN (Holland) / Telefoon 27427; in zwarte inkt zijn de eerste vijf rubrieken ingevuld: Paneel-lieverf / P.W. Frobes / 19e eeuw / Friese boerenmeid staat in de keuken koper te schuren 89.50.; m.b. op paneel inv.nr.; r.b. op lijst inv.nr.; l.b. op lijst oud reknr.; l.b. op paneel in rood krijt: KL 44. LIJST: Hout; ZZM-lijst; openverstek l.o. en r.b. Titel: vermeld op etiket op versozijde.; Conditie: paneel: uit een stuk eikehout, vernislaag: glanzend/onregelmatig/vergeeld. Inlijsting: matig (geen vilt in sponning).

Identificatie
Titel
Friese boerenmeid staat in de keuken koper te schuren
Objectnummer
004653
Objectcategorie
Schilderkunst
Objecttype
 • schilderij
  Geschilderde voorstellingen op panelen of opgespannen doek, meestal van draagbaar formaat. Vooral te onderscheiden van 'muurschilderingen' en 'verluchtingen' in manuscripten.Geschilderde voorstellingen op panelen of opgespannen doek, meestal van draagbaar formaat. Vooral te onderscheiden van 'muurschilderingen' en 'verluchtingen' in manuscripten. (AAT-Ned)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-10574
Over
Onderwerpen
 • Reinigen
  Bij het schoonmaken van een voorwerp haalt men er ongewenst materiaal vanaf, dat meestal geen deel uitmaakt van het originele voorwerp. Dit materiaal kan schadelijk zijn, zoals zout op ceramiek, of ontsierend, of het kan de informatie die het voorwerp in zich heeft 'onleesbaar' maken. In het laatste geval kan reiniging opheldering verschaffen over vorm of details.Het vuil wegnemen van of uit. (Van Dale)
 • Werkkleding
  Kleding die tijdens het dagelijkse werk over het habijt werd gedragen ter bescherming tegen vuil. (Religieus Erfgoedthesaurus)
 • Portret
  Voorstellingen van personen; gebruik 'figuren (voorstellingen)' voor voorstellingen van denkbeeldige of mythologische figuren. (AAT-Ned)
Werk
Breedte
28.3 cm
Hoogte
37.9 cm
Diepte
7.0 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Maker
 1. P.W. Frobes (vervaardiger)
Datering
Materiaal
 • eikenhout
  Eiken is het hout van de Quercus robur. Het hout is hard en goed bestand tegen water. Het is in Noord-Europa op grote schaal gebruikt in de bouw, voor schepen, meubels en panelen. (Conservation Dictionary)Eikenhout is het hout van de eikenboom. Eikenhout is een zeer duurzame houtsoort met wijde poriën, en met brede glinsterende spiegels wanneer het dosse gezaagd is. Het is belangrijk materiaal voor balken, kappen, kozijnen, deuren, betimmeringen e.d.. Tot in de 17e zeer algemeen toegepast, tegenwoordig door schaarste kostbaar en als timmerhout vrijwel geheel door naaldhout verdrongen. Het laat zich goed besnijden en is daarom geschikt voor het maken van meubels. Voor betimmeringen gebruikte men graag wagenschot en gekloofde planken. Eikenhout werd doorgaans aangeduid naar de plaats van herkomst of naar de doorvoerhaven: bv. Deventer hout, Zutphense planken, Hasselts hout (aangevoerd langs de Overijsselse Vecht), Rijns eiken, Wezels hout (langs de Lippe, Ruhr en Rijn aangevoerd), Brabants hout. Noords eikenhout kwam uit Noord-Duitsland en de Oostzeelanden. In Oost-Nederland werd veel inlands eiken verwerkt. Thans is er in hoofdzaak Frans, Westfaals en Slavonisch eiken in de handel. (Haslinghuis)
 • olieverf
  Een verfstof waarin drogende olie als drager voor het pigment fungeert. (AAT-Ned)
Techniek
 • Geschilderd
  Schilderen: oppervlakkige behandeling, bestaande uit het aanbrengen van één of meer verflagen.
Aankoop & Licentie
Verworven
aankoop 5 maart 1954
Licentie
BY-SA
Locaties
 • Friesland
 • Groningen
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Wim Zandbergen

Trefwoorden