Datering
Maker Onbekend

Eén van twee ronde vazen met afgeplatte buik uit de Kangxi-periode

Eén van twee bijna identieke ronde vazen met afgeplatte buik, korte hals en twee oren in de vorm van tegen de hals opklimmende draken. Gedecoreerd in blauw met op de hals, voet en zijkanten bloem en plantmotieven. Op de platte zijdes medaillons met zang- en danstaferelen.
De vazen zijn geschonken door de 'Stichting Woudsend Anno 1816'. Deze stichting werd in 2004 opgericht na de opheffing van de Onderlinge schadeverzekeringmaatschappij Woudsend Anno 1816. In 1816 werd te Woudsend de Onderlinge brandwaarborgmaatschappij Woudsend Anno 1816 opgericht. Deze maatschappij was bedoeld voor het verzekeren van brandschade bij agrarische bedrijven. De eerste verzekerde was Hylke W. Visser wiens boerderij 'Arbeid en Moeite' te Ypecolsga hierom de toepasselijke bijnaam 'de Eersteling' kreeg. Tot de opheffing van de Onderlinge schadeverzekeringmaatschappij Woudsend Anno 1816, in december 2004, zijn de leden steeds bediend vanuit het dorp Woudsend. In 2004 werd de portefeuille overgedragen aan Woudsend verzekeringen, thans een onderdeel van Fortis Verzekeringen Nederland N.V.. In het Fries Scheepvaart Museum bevind zich het interieur van de opkamer van boerderij 'de Eersteling' te Ypecolsga.
Vervaardigd in de Kangxi periode: Kangxi was een Chinese keizer uit de Qing dynastie. Hij regeerde van 1662 tot en met 1722. De Chinese keramiek bloeide in deze periode.

Identificatie
Titel
Eén van twee ronde vazen met afgeplatte buik uit de Kangxi-periode
Objectnummer
FSM-2008-027-B
Objecttype
  • Vazen
    Relatief hoge houders met een smalle opening, voornamelijk bestemd om een of meerdere knoppen of bloemen in te zetten.
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/fsm-collect-1000024729
Vervaardiging
Maker
  1. Onbekend
Datering
Aankoop & Licentie
Licentie
BY-SA

Trefwoorden